Foto: LETA

Deputātiem un ministriem nesaglabās privilēģiju rezervēt biļetes uz XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku pasākumiem, ceturtdien, 8. decembrī, Saeimas sēdē paziņoja deputāts, kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Ceturtdien Saeimas sēdes dienaskārtībā bija iekļauts Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputātu izstrādātais Saeimas lēmuma projekts, kuru pieņemot, tiktu noraidīta iespēja deputātiem un ministriem saglabāt privilēģiju rezervēt biļetes uz XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku pasākumiem.

Pirms lemt par šī priekšlikuma tālāku virzību Puntulis informēja, ka visus gala lēmumus par Dziesmu svētkiem pieņem Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC).

Ministrs informēja, ka LNKC trešdien, 7. decembrī, nolēmusi izņemt Saeimas deputātus no to personu loka, kuri var rezervēt biļetes uz Dziesmu svētkiem.

Ņemot vērā šo informāciju, Saeimas vairākums izlēma ZZS izstrādāto priekšlikumu neskatīt.

Iepriekš Dziesmu un deju svētku padome lēma, ka Saeimas deputātiem un Ministru kabineta locekļiem tiks saglabāta privilēģija rezervēt un iegādāties biļetes uz XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem.

Valsts prezidenta kancelejas pārstāve Sarmīte Ēlerte diskusijā aicinājusi ņemt vērā, ka savulaik Dziesmu svētki radās kā tautas pašorganizācijas kustība, tomēr šodien tiek sagaidīts, ka Dziesmu svētki tiek finansēti no valsts budžeta. Viņa uzsvērusi, ka lēmumā par finansējumu svētkiem piedalās gan Ministru kabinets, gan Saeima, tāpēc "būtu jocīgi", ja šāda iespēja Saeimas deputātiem un Ministru kabineta locekļiem būtu liegta.

Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) norādīja, ka Saeimas deputātiem un Ministru kabineta locekļiem pašiem būtu vēlams izvērtēt, vai privilēģija rezervēt un iegādāties biļetes uz Dziesmu svētku pasākumiem ir pieņemama no ētikas viedokļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!