Foto: F64

Saeimas deputāti ceturtdien noraidīja opozīcijā esošās "Saskaņas centra" (SC) frakcijas sagatavoto likumprojektu par grozījumiem Saeimas Kārtības rullī, kas paredzēja arī nepilsoņiem tiesības vērsties parlamentā ar kolektīvajiem iesniegumiem.

Pret projekta nodošanu izskatīšanai komisijā nobalsoja 62 deputāti, bet par balsoja 28 deputāti no SC frakcijas, bet viens tautas kalps atturējās.

Patlaban parlamentā kolektīvo iesniegumu var iesniegt pilsoņi no 16 gadu vecuma. Ja iesnieguma iniciatoram izdotas savākt 10 tūkstošus parakstu, iesniegums nonāk Saeimā un nododams vērtēšanai deputātiem.

Tiesības ar kolektīvo iesniegumu Saeimā vērsties arī nepilsoņiem ir viens no SC sagatavotajiem priekšlikumiem nepilsoņu problēmu risināšanai, kas aktualizējušās pēc tam, kad savākti nepieciešamie paraksti, lai Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniegtu likumprojektu par automātisku Latvijas pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem.

SC likumprojekta anotācijā norādīja, ka šāds iesniegums ir iedzīvotāju līdzdalības instruments, ar kuru personas pauž savu viedokli, vērš uzmanību uz kādu problēmu vai uzdod jautājumu. Savukārt valstij ir pienākums atbildēt pēc būtības.

Atļaujot arī nepilsoņiem piedalīties dialogā ar valsts varu, būtu veicināta viņu integrācija un palielinātos šīs iedzīvotāju daļas uzticība parlamentam, uzskata SC. Veidojot pozitīvu valsts tēlu nepilsoņiem, tiktu veicināta viņu motivācija naturalizēties.

Savukārt koalīcijā esošās "Vienotības" frakcijas deputāts Andrejs Judins plenārsēdē no tribīnes pauda neizpratni - ja jau cilvēks izjūt saikni ar Latviju un grib ietekmēt politiskus procesus valstī, tad kāpēc gan viņš nevēlas naturalizēties un kļūt par Latvijas pilsoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!