Latvijas Universitātes (LU) rektors Juris Zaķis ir sašutis par Saeimas opozīcijas un arī dažu "Latvijas Ceļa" deputātu parakstīto prasību Satversmes tiesai par augstskolu apvienošanas likumību, bet Latvijas Medicīnas akadēmijas (LMA) rektors Jānis Vētra uzskata to par loģisku rīcību.
Universitātes rektors Zaķis BNS pauda sašutumu un sacīja, ka šāda rīcība ir "bezkaunības kalngals, jo kur viņi bija, kad valdība pieņēma šo lēmumu, un kādēļ viņi bojāja mums nervus pusgada laikā, kad mēs nodarbojāmies ar šo apvienošanu"!

Zaķis nevarēja izskaidrot šādu rīcību. "Vai tad Saeimā neviens nezināja par valdības lēmumu un kāpēc viņi tikai tagad ir attapušies?" jautāja Zaķis.

Tomēr viņš pieļāva, ka tas ir rupjas politiskas spēles rezultāts, ka viena partija cīnās pret otru. Zaķis pieļāva, ka šāds lēmums pieņemts arī nestabilās koalīcijas dēļ.

LU rektors paziņoja, ka šī pievienošana universitātei nebija vajadzīga. "Mēs būtu ļoti mierīgi un normāli strādājuši tālāk bez pievienošanas," sacīja Zaķis.

Savukārt LMA rektors Jānis Vētra uzskata, ka šis opozīcijas un arī "Latvijas Ceļa" deputātu lēmums ir likumīgs un loģisks. "Kam gan citam, ja ne parlamenta deputātiem, ir jāseko, lai viņu pašu pieņemtais likums tiktu ievērots," pauda Vētra.

Augstskolu likums paredz, ka Ministru kabinets var pieņemt lēmumu par reorganizāciju, bet ne likvidāciju - šāds lēmums jāpieņem Saeimai, skaidroja Vētra.

Savukārt par lēmuma pieņemšanas laiku ar aptuveni pusgada starpību kopš valdības lēmuma Vētra pieļauj - deputāti izvērtēja reorganizācijas komisijas darbu un secināja, ka reorganizācija nedod nekādus rezultātus.

"Nevar notikt reorganizācija, ja nav zināms tās mērķis un nav tai nekāda pamatojuma," teica rektors.

Savukārt Augstākās izglītības padomes priekšsēdētāja Baiba Rivža BNS sacīja, ka loģiskāk būtu sagaidīt reorganizācijas komisijas lēmumu, kuru izvērtēs valdībā, un tad jau deputāti varētu izvērtēt šo jautājumu.

Tomēr viņa atzīmēja, ka šāda parlamentāriešu rīcība ir likumīga.

Trešdien par to, vai parakstīt pieprasījumu Satversmes tiesai, spriedīs arī frakcija "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!