Foto: LETA

Saeimas Pieprasījumu komisija trešdien vienojās nosūtīt vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) ar lūgumu steidzami rast finansējumu no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem valsts nozīmes kultūras pieminekļa „Ķemeru viesnīca” sargāšanai un apkurināšanai. Tāpat komisija vienojās šī gada 1.novembrī vērtēt procesa virzību, portāls “Delfi” uzzināja Saeimas Sabiedrisko attiecību birojā.

"Ķemeru viesnīca" pašlaik atrodas tādā stāvoklī, ko var pielīdzināt likumā definētajam bezīpašnieka mantas jēdzienam. Lai Latvija nezaudētu šo valsts nozīmes kultūras pieminekli, steidzami nepieciešams rast finanšu līdzekļus, lai objektam pieslēgtu apkuri un nodrošinātu apsardzi. Tāpat jādomā par tālāku situācijas risinājumu, uzskata Saeimas Pieprasījumu komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks (RP).

Pieprasījumu komisija, ņemot vērā Ķemeru iedzīvotāju biedrības vēstuli, kurā, pamatojoties uz objekta īpašnieku nesaimniecisko rīcību, lūgts nacionalizēt kultūras pieminekli „Ķemeru viesnīca", tikās ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI), Privatizācijas aģentūras, Ekonomikas ministrijas un Jūrmalas pilsētas domes pārstāvjiem, lai diskutētu par iespēju rast instrumentus kultūras pieminekļa saglabāšanai un aizsardzībai.

Kā apstiprināja Jūrmalas pilsētas domes Juridiskās nodaļas vadītāja Evija Rakiša, Ķemeru viesnīca nav nodrošināta ar ūdens apgādi un pret nelaimes gadījumiem, tostarp uguns nelaimēm. Arī dome pieņēmusi lēmumu rosināt nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedriskajām vajadzībām, sacīja Rakiša. Jūrmalas pilsētas domei līdz šim neesot izdevies sazināties ar objekta īpašniekiem.

Deputāts Dāvis Stalts (VL-TB/LNNK) vērsa uzmanību uz papildus situācijas sarežģījumiem - Ķemeru viesnīca ir bankā ieķīlāts īpašums, kam ir reģistrētas divas piedziņas un divas ķīlas atzīmes.

Savukārt deputāte Ilma Čepāne (V) norādīja, ka objekta atsavināšanas process var prasīt ilgu laiku, kas vēl vairāk kaitētu vēsturiskajai ēkai. Līdz ar to situācijas risinājumam jābūt tūlītējam.

Kā norādīja VKPAI vadītājs Juris Dambis, radušās situācijas iemesls ir neveiksmīgs privatizācijas process. Viņš arī vērsa uzmanību, ka inspekcijai nav tiesību prasīt objektu atsavināt pret atlīdzību, kas nozīmētu nepieciešamību atsavināšanas gadījumā valstij ieguldīt līdzekļus, tostarp objekta atjaunošanā. Savukārt VKPAI Rīgas reģionālās nodaļas vadītājs Jānis Asaris atzīmēja, ka šī gada maijā veiktās objekta stāvokļa apsekošanas rezultāti liecina par restaurācijas darbiem Ķemeru viesnīcā. Savukārt Jūrmalas pilsētas domes Pilsētplānošanas nodaļas vadītāja Vita Zvejniece norādīja, ka šobrīd būvdarbi Ķemeru viesnīcā nenotiek, par ko Jūrmalas pilsētas būvvaldi informējuši darbu veicēji.

Ražuks informēja, ka objektā ir restaurētas telpas, tostarp ēdamzāle un bibliotēka, savukārt viesnīcas istabas nav restaurētas.

Deputāti atbalstīja komisijas priekšsēdētāja priekšlikumu, kas paredz lūgt Ministru prezidentu uzdot Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijai vai Ekonomikas ministrijai izveidot darba grupu tūlītēja darba uzsākšanai, tostarp informācijas apkopošanai par īpašuma patieso apjomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!