Foto: LETA

Lai patvēruma meklētāji varētu strādāt un paši sevi uzturēt pēc iespējas ātrāk, vairāki koalīcijas deputāti iesnieguši Saeimā grozījumus Imigrācijas likumā, kas patvēruma meklētājiem piešķirtu tiesības strādāt jau pēc trim mēnešiem kopš ierašanās Latvijā tagadējo sešu mēnešu vietā.

Kā portālam "Delfi" skaidroja Saeimas "Attīstībai/Par!" frakcijā, lai sekmētu patvēruma meklētāju nodarbinātību, kvalifikācijas saglabāšanu un iekļaušanos Latvijā, deputāti rosina piešķirt tiesības strādāt patvēruma meklētājiem, kuru Latvijā iesniegtais pieteikums bēgļa vai alternatīvajam statusam nav piešķirts trīs mēnešu laikā un tas nav noticis ārzemnieka vainas dēļ.

"Patvēruma meklētājiem Latvijā vairumā gadījumu ir grūti dzīvošanas apstākļi. Viņiem jāizdzīvo ar trīs eiro dienā jeb 84,00 eiro mēnesī. Patvēruma meklētāji nevēlas būt slogs mūsu valstij. Viņi paši vēlas strādāt, Latvijai ir jāļauj to darīt. Tas arī ir labs integrācijas instruments," uzsvēra viens no priekšlikuma iesniedzējiem Mārtiņš Šteins (AP). 13. Saeimas deputāte Dace Rukšāne-Ščipčinska (AP) pauda, ka "nav neviena iemesla, kāpēc nevaram saīsināt gaidīšanas laiku uz trīs mēnešiem – tas būtu daudz cilvēcīgāk."

"Mēs iesniedzam savu Saeimas deputātu priekšlikumu grozījumiem Imigrācijas likumā, lai paātrinātu lēmuma pieņemšanu, jo atbalsts Baltkrievijas brīvības cīnītājiem un citiem patvēruma meklētājiem vajadzīgs jau tagad. Valdības līmenī priekšlikumu ministrijas saskaņojušas jau 2020. gada decembrī," norādīja viena no priekšlikuma iesniedzējām Inese Voika (AP).

Tikmēr parlamentārietis Andrejs Judins (JV) savā tviterī skaidroja, ka likumprojekts nepieciešams, vērojot notikumus Baltkrievijā un domājot par palīdzības sniegšanu cilvēkiem, kas bēg no represijām kaimiņvalstī.

Likumprojekts Saeimā iesniegts dienu pēc Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdes, kur identisks likumprojekts neguva komisijas vairākuma atbalstu iesniegšanai Saeimā. Pret to balsoja deputāti no Nacionālās apvienības un Jaunās konservatīvās partijas.

Grozījumus ceturtdien bez Judina, Šteina, Rukšānes-Ščipčinskas un Voikas parakstīja un Saeimā iesniedza arī Anda Čakša (ievēlēta no ZZS; pēcāk iestājusies "Vienotībā"), Ojārs Ēriks Kalniņš (JV), Ieva Krapāne ("KPV LV"), Māris Možvillo ("KPV LV"), Aivars Geidāns ("KPV LV") un Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Šobrīd topošo patvēruma meklētāju pabalsts ir trīs eiro dienā jeb 84 eiro mēnesī. Pašreizējais regulējums paredz, ka patvēruma meklētājs drīkst būt nodarbināts, kad ir saņēmis pozitīvu lēmumu par statusa piešķiršanu vai nav saņēmis lēmumu sešu mēnešu laikā.

Šobrīd vidēji patvēruma meklētāju iesniegumi tiek izskatīti trīs mēnešu laikā, bet ir gadījumi, kad iesnieguma statusa piešķiršanai aizņem sešus, 12 un pat 14 mēnešus, liecina nevastiskās organziācijas "Make Room" apkopotais. Šo mēnešu laikā patvēruma meklētājs nav tiesīgs strādāt un ir spiests iztikt ar piešķirto pabalstu un sabiedrības ziedojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!