Foto: F64

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija sagatavojusi grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kas paredz no 2017. gada pensiju indeksācijas aprēķinā ņemt vērā 50% no apdrošināšanas iemaksu algas indeksa līdzšinējo 25% vietā.

Pensiju indeksācijas palielināšanai 2017. gadā papildus nepieciešami 3,42 miljoni eiro, 2018.gadā – 17,61 miljons eiro, bet 2019.gadā – 33,79 miljoni eiro, informēja Saeimā.

Līdz ar izmaiņām plānots sniegt lielāku atbalstu pensijas saņēmējiem, uzlabojot viņu pirktspēju.

Labklājības ministrs Jānis Reirs (V) ceturtdien žurnālistiem skaidroja, ka darbs pie likumprojekta sākts pagājuša gada martā un aprīlī. Viņš uzsvēra, ka šis nav tikai indeksācijas likumprojekts, bet novērš arī nepilnvērtības pensiju kārtībā līdz šim.

Prognozējamais pensiju pieauguma indekss saskaņā ar likuma grozījumiem 2017. gadā ir 1,0408, bet divos nākamajos gados – 1,0413.

Patlaban valsts pensijas tiek pārskatītas katru gadu 1. oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem.

Indeksētas tiek tās pensijas vai to daļas, kas nepārsniedz 50% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī.

Likuma izmaiņas paredz arī novērst situāciju, kad atsevišķiem iekšlietu sistēmas darbiniekiem piešķirtās valsts pensijas apmērs ir mazāks par iepriekš saņemto izdienas pensiju.

Tā kā deklarācijā par Māra Kučinska vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību solīts vērtēt iespēju valsts vecuma pensiju indeksācijā ņemt vērā arī kopējo valsts sociālās apdrošināšanas jeb darba stāžu, likumprojekta autori arī sola turpināt darbu pie 2018. gada un turpmāko gadu indeksācijas, ņemot vērā arī personas apdrošināšanas stāžu.

Plānots, ka Saeima ceturtdien likumprojektu atbalstīs 1. lasījumā.

Jau ziņots, ka pērn augustā Saeimā tika iesniegti vairāk nekā 72 tūkstoši iedzīvotāju parakstu par pensiju indeksāciju lielākā apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!