Foto: F64
Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien nolēma virzīt izskatīšanai parlamentā grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", pārdēvējot 4.maijā un 21.augustā svinamos svētkus.

4.maiju, kuru līdz šim atzīmējām kā "Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienu", tiek rosināts turpmāk dēvēt par "Neatkarības atjaunošanas dienu". Savukārt 21.augustu, kuru līdz šim atzīmējām kā "Konstitucionālā likuma "Par Latvijas Republikas valstisko statusu" pieņemšanas un Latvijas Republikas faktiskās neatkarības atjaunošanas dienu" turpmāk dēvēt par "Konstitucionālā likuma "Par Latvijas Republikas valstisko statusu" pieņemšanas dienu".

Ar ierosinājumu mainīt 4.maija un 21.augusta svētku nosaukumus pirms Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas divdesmitgades nāca klajā bijušās Augstākās Padomes deputāti, kuri 1990.gada 4.maijā balsoja Latvijas Neatkarības deklarācijas pieņemšanu. Šo ierosinājumu ir atbalstījis arī valsts prezidents Valdis Zatlers.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene (V) deputātiem apgalvoja, ka 9.Saeimā šie likuma grozījumi netika virzīti tālākai izskatīšanai, jo bija skaidrs, ka Saeimas deputātu vairākums tos neatbalstīs.

Jautājumu par 4.maija un 21.augusta svētku nosaukumu pārdēvēšanu bija aktualizējusi kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (V).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!