Saeimas Pieprasījumu komisijas deputāti trešdien, pārrunājot situāciju veselības apdrošināšanas jomā, pauda sašutumu, ka patlaban privātpersonām individuāli iegūt veselības apdrošināšanu praktiski nav iespējams, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

Komisijā izskanēja viedoklis, ka izveidojusies situācija ir nepieņemama un lielai daļai sabiedrības diskriminējoša. Veselības apdrošināšanas pakalpojumu apdrošinātāji nodrošina tikai, ja tas ir izdevīgi un nes peļņu, secināja komisijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis (ZZS).

Deputāti noskaidroja, ka aizvadītājā gadā 90% apdrošināšanas sabiedrības klientu bija juridiskas personas un privātpersonu veselība apdrošināšanu nodrošināja tikai atsevišķas firmas, tostarp "RSK apdrošināšana AS" (RSK), kuras likvidāciju šonedēļ atbalstījusi Rīgas dome.

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) prezidents Juris Dumpis deputātiem skaidroja, ka arī veselības apdrošināšana nav sociāla funkcija, bet gan apdrošināšanas veids. Ja veselības apdrošināšana nes zaudējumus, apdrošināšanas sabiedrības ir spiestas pārskatīt savu pakalpojumu klāstu, uzsvēra Dumpis.

Aizvadītā gada pirmajos trīs ceturkšņos visām apdrošināšanas sabiedrībām zaudējumi no veselības apdrošināšanas sasniedza desmit miljonus, ko veido gan izmaksātā atlīdzība, gan administrācijas izmaksas, skaidroja LAA pārstāvji.

Arī valsts iestāžu atteikums apdrošināt savus darbiniekus devis triecienu apdrošināšanas sabiedrībām. Tā rezultātā uzņēmumi bija spiesti lauzt līgumus un atmaksāt prēmijas, atzina LAA pārstāvji.

Asociācijas prezidents deputātiem pauda pārliecību, ka līdz ar RSK likvidāciju uzņēmējdarbības vidē parādīsies jauna niša un vairākas apdrošināšanas sabiedrības nākotnē varētu piedāvāt arī privātpersonu apdrošināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!