Asi izteikumi Saeimas deputātu runās nav retums un tos diez vai varēs novērst pat tiesas spriedumi, uzskata vairāki aģentūras LETA aptaujātie Saeimas deputāti.
Kā ziņots, Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien apmierināja Eiropas Parlamentā (EP) ievēlēto apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (TB/LNNK) deputātu prasību pret apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL) Saeimas frakcijas deputātu Nikolaju Kabanovu par goda un cieņas aizskaršanu. Kabanovs, uzstājoties Saeimas sēdē, četrus EP ievēlētos “tēvzemiešus” nodevējā par fašistiem.

“Te nav runa par uzmanīšanos sēžu runu laikā. Esmu brīvā vārda piekritējs, un katram ir tiesības krāšņi izteikties, ja tas atbilst pieklājības un ētikas normām,” sacīja Saeimas deputāts Juris Dobelis (TB/LNNK).

Viņš pauda nožēlu, ka par nekorektu izrunāšanos, ar kuru tiek pārkāpta jebkāda pieklājība, sodīts tieši Saeimas deputāts. “Prieka par šo tiesas spriedumu man ir maz, jo esmu par to, lai Saeimā mēs varētu izteikties krāšņi un pavilkt viens otru uz zoba,” sacīja deputāts.

Viņš norādīja, ka Kabanova pārstāvētā PCTVL ir vistiešākais TB/LNNK ideoloģiskais pretinieks. “Es pēc dabas esmu sportists, tāpēc gribētos, lai pretinieks arī kaut nedaudz ievērotu sportisko garu, tomēr šāda rīcībā tam neatbilda,” sacīja Dobelis.

Deputāts Vladimirs Buzajevs (PCTVL) ir pārliecināts, ka izteikums, kuru Kabanovs veltījis “tēvzemiešiem” “tāds sīkums vien ir, salīdzinot ar to, kā krievvalodīgo aizstāvjus Saeimā zākā pozīcijas pārstāvji”. “Ja es saskaitītu visas reizes, kad mans uzvārds ir lietots kopā ar nepievilcīgiem epitetiem vai aizskarošām piezīmēm, tad sanāktu desmit reižu vairāk tiesas prāvu,” sacīja Buzajevs.

Kā piemēru Buzajevs minēja Aleksandra Kiršteina vēršanos pret viņu kādā no nesenajām parlamenta sēdēm, kurā PCTVL pārstāvis aicinājis ļaut nepilsoņiem iegādāties zemi Latvijā. “Buzajeva kungs, jūs esat no Tjumeņas apgabala nesen atbraucis - vai tiešām Latvijas pilsoņi varētu iegūt zemi Tjumeņā un sākt tur naftu urbt?” - esot sacījis Kiršteins.

Buzajevs arī pārmeta, ka sūdzības, kuras iesniedz “PCTVL oponenti”, tiesā tiekot izskatītas daudz ātrāk nekā kreiso partiju iesniegtās sūdzības.

Deputāts Jakovs Pliners (PCTVL) uzskata, ka tos, kuri rupji izsakās no tribīnes, “spēs ārstēt tikai kaps”, bet tas galvenokārt attiecoties tieši uz nacionālradikāļiem, sacīja Pliners.

“Diemžēl daļa mūsu deputātu bieži uzvedas nekorekti, uzstājoties plenārsēdēs,” sacīja deputāts. Pirmkārt, pēc viņa domām, tie esot paši “tēvzemieši”. Deputāti nereti argumentējot nevis par konkrētiem likumprojektiem, bet mētājas ar apvainojumiem. “Tā ir neaudzinātības pazīme,” sacīja Pliners.

Politologs Valts Kalniņš atzina par normālu vēršanos tiesā par goda un cieņas aizskaršanu. “Tas ir pašsaprotami, ka politiķim jābūt uzmanīgam savos izteikumos. To prasa veselais saprāts,” sacīja Kalniņš, norādot, ka saukt pie kriminālatbildības par šādiem pārkāpumiem būtu pārspīlēti, taču tiesiskā ceļā tos risināt ir pilnīgi pieņemami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!