Vairāk nekā puse Saeimas deputātu ceturtdien parakstīja pieprasījumu Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājam, lai ierosinātu pārbaudi par ģenerālprokurora atlaišanu, informē laikraksts “Diena”.
Ziņojumā atrodami pārsvarā vispārēji apgalvojumi, un starp konkrētiem faktiem ir vairākas neprecizitātes, kā arī netiek minēti konkrēti pārkāpumi. Taču deputāti norādīja, ka daži no tiem jau izteikti Saeimas izmeklēšanas komisijas pedofilijas lietas starpziņojumā. Uz cilvēktiesību aktīvistu protestiem par to, ka ziņojumā iekļauti apgalvojumi, kuros bez pierādījumiem smagos noziegumos apvainoti konkrēti cilvēki, deputāti – ziņojuma sastādītāji – atgādināja par savām tiesībām nesniegt liecības par uzzināto, raksta “Diena”.

Parlamentārieši ceturtdien pieprasījumu vēl nenodeva AT priekšsēdētājam Andrim Guļānam, lai gan, pēc pedofilijas izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja Jāņa Ādamsona vārdiem, savākti 52 paraksti. Par to liecināja vēstule, kuru apskatīt J.Ādamsons ļāva tikai no tāluma, jo uzskatot, ka parakstītājus varētu šantažēt. Vēstuli AT priekšsēdim paredzēts iesniegt pirmdien. Pēc tās saņemšanas A.Guļānam jānozīmē speciāls tiesnesis, kurš veiks pārbaudi. Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka līdz šīs pārbaudes beigām nekādus komentārus par šo lietu nesniegs neviens no prokuroriem vai ģenerālprokurors, jo prokuratūra nevēlas izdarīt spiedienu uz pārbaudi veicošo tiesnesi.

Jau iepriekš A.Guļāns Dienai teicis, ka pārbaudi var sākt tikai tad, ja deputāti būs minējuši konkrētus ģenerālprokurora pārkāpumus. Neoficiāli tiek minēts, ka pārbaudes rezultāti varētu būt izšķirīgi nākamā gada jūnijā, Saeimai lemjot, vai A.Guļānu atkārtoti apstiprināt par AT priekšsēdētāju raksta “Diena”.

Ceturtdien deputāti precīzi neatklāja, kādus pārkāpumus ģenerālprokuroram J.Skrastiņam inkriminē. Politiķi norādīja, ka atbilde meklējama komisijas starpziņojumā. Ceturtdien Saeimai nodotajā starpziņojumā ir atsauce uz prokuratūras pantiem, kas paredz ģenerālprokurora atstādināšanas procedūras sākšanu, ja viņš, pildot dienesta pienākumus, pieļāvis tīšu likumpārkāpumu vai nolaidību, vai arī viņš pieļāvis apkaunojošu rīcību, kas nav savienojama ar ģenerālprokurora amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!