Foto: Pu
Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 23. martā, lēma steidzamības kārtā virzīt likuma grozījumus, ar kuriem nepieļautu "Z" simbola lietojumu publiskos pasākumos. Tiesa, eksperti vēl diskutēs par to, kā juridiski korekti pamatot likuma izmaiņas.

"Zaļo un zemnieku savienības" (ZZS) frakcijas deputāti izstrādāja grozījumus Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, rosinot papildināt to ar normas tvērumu, kas atzītu par nepieļaujamu Krievijas militārās agresijas Ukrainā ietvaros šobrīd izmantoto simbolu, kā piemēram, "Z" vai "V" burti, lietojumu Latvijas publiskajos izklaides un svētku pasākumos.

"Nosodot Krievijas īstenoto kara darbību, Saeima izteikusi atbalstu, sniedzot politisku un humānu palīdzību Ukrainai. Ņemot vērā šī brīža globālo situāciju un nepieciešamību stingri paust skaidru un nepārprotamu solidaritātes signālu un atbalstu Ukrainai, apliecinot arī Latvijas iestāšanos par demokrātiski tiesiskas valsts vērtībām un pret militāru agresiju un tās laikā veiktiem noziegumiem pret mieru un civiliedzīvotājiem, kā arī potenciālu kara noziegumu attaisnošanu sabiedrībā kopumā. Tādējādi, pastāvot par iepriekš minētajām vērtībām, nepieciešams precizēt Latvijas normatīvo aktu tvērumu," pamatoja ZZS.

Saeimas komisijas sēdē Ārlietu ministrijas (ĀM) eksperti atzina, ka ministrijai nav iebildumu pret izstrādātajiem likuma grozījumiem, ņemot vērā esošās situācijas nopietnību un nepieciešamību rīkoties.

Vienlaikus ĀM eksperti norādīja, ka likuma izmaiņas skar Latvijas starptautiskās saistības, proti, tās, kas attiecas uz izteiksmes un pulcēšanās brīvību, jo ar regulējuma izmaiņām rosināts šīs brīvības ierobežot. Tajā pašā laikā ĀM eksperti norādīja, ka minētās brīvības nav absolūtas un valsts var tajās iejaukties, bet šādā gadījumā ir jāpaskaidro, kādus mērķu valsts vēlas sasniegt. Šāds skaidrojums jāietver likuma izmaiņu anotācijā, kas ZZS izstrādātā regulējuma gadījumā nav izdarīts.

Tāpat komisijas sēdē izskanēja komentāri, ka Saeimas Juridiskā komisija ir izstrādājusi līdzīgus grozījumus citos likumos. Saeimas Juridiskā dienesta pārstāvis Gatis Melnūdris skaidroja, ka Juridiskā komisija rosina vēl drastiskākus ierobežojumus par militāru agresiju vēstošu simbolu lietojumu, ierobežojumus attiecinot ne tikai uz publiskiem pasākumiem, bet jebkuru dzīves situāciju.

Arī deputāts Jānis Iesalnieks (NA) komisijas sēdes iekšējā sarakstē platformā "Zoom" informēja, ka Juridiskā komisija vakar, 22. martā, atbalstīja jaunu pantu Administratīvo sodu likumā par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā, paredzot sodu par militārās agresijas un kara noziegumu simbolu izmantošana publiskā vietā, izņemot gadījumus, kad nav mērķa šos noziegumus attaisnot vai slavināt, šādā gadījumā piemērojot brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz 350 eiro, bet juridiskajai personai – līdz 2900 eiro.

Uzklausot komisijas sēdē izskanējušo informāciju, deputāti tomēr vienojās steidzamības kārtā virzīt ZZS izstrādātos likuma grozījumus. Paredzams, ka Saeima pirmajā lasījumā likumprojektu skatīs rīt, 24. martā.

Tāpat deputāti atbalstīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Artusa Kaimiņa priekšlikumu izveidot ekspertu grupu, kas līdz nākamajai nedēļai sagatavos tehniskus grozījumus minētajā likumprojektā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 15. martā Saeimas Juridiskās komisijas sēdes laikā eksperti atzina, ka par Krievijas militārās agresijas Ukrainā ietvaros lietoto simbolu, tostarp burta "Z" lietojumu publiskās vietās jau tagad var piemērot kriminālatbildību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!