Saeimas deputāti un darbinieki par godu 18.novembrim saņēmuši prēmijas pamatalgas apjomā, kas deputātam ir 372 lati. Kopumā prēmijas izmaksātas 121 314 latu apjomā.
To presei apstiprināja Saeimas Finansu nodaļas vadītāja Vija Kancāne.

Lielākā daļa BNS aptaujāto deputātu par šo jaunumu nebija informēti, bet par prēmijām pauda patiesu prieku.

Lēmumu par prēmiju piešķiršanu 11.novembrī pieņēmis Saeimas prezidijs un prēmijas izmaksātas darba algu fonda ekonomijas dēļ. Par šo sēdi un prēmiju piešķiršanu prezidijs presi nebija informējis. Šo faktu ceturtdien atklātībai darīja zināmu "Vakara Avīze "Vakara Ziņas"".

Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume BNS pauda, ka visos Saeimas sasaukumos pēc neatkarības atjaunošanas Saeimas deputātiem tradicionāli tiek izmaksātas prēmijas Ziemassvētkos vai 18.novembrī.

Viņš norādīja, ka katrai budžeta iestādei ir savs algu fonds, ar ko tā var rīkoties atbilstoši iespējām.

Straume informēja, ka Saeimas prezidijs lēmumu par pensiju piešķiršanu pieņēma, nesasaucot īpašu sēdi, bet tikai veicot aptauju starp Prezidija locekļiem.

Tomēr viņš uzsvēra, ka Saeimas prezidijs šo lēmumu nav spaciāli slēpis no masu medijiem.

"Viena laba kanceleja, viens labs prezidijs," BNS sacīja "Latvijas Ceļa" deputāts Kārlis Leiškalns, kurš jaunumu par prēmijām uzzināja no BNS, jo viņam atalgojums tiek pārskaitīts un naudas karti.

Leiškalns norādīja, ka visas budžeta iestādes saviem darbiniekiem izmaksā prēmijas, ja radies algu fonda pārpalikums. Viņaprāt, būtu neētiski pārmest tiem, kas viņam prēmiju piešķīruši.

Sociāldemokrāts Imants Burvis arī algu saņem uz kredītkartes un tādēļ nezināja par piešķirto prēmiju. Burvis norādīja, ka Saeimas darbiniekiem ir "pasmags darbs" un tādēļ nav slikti, ja viņiem tiek piešķirtas prēmijas par godu valsts svētkiem.

Par saņemto prēmiju bija priecīgs arī Tautas partijas deputāts Juris Dalbiņš, kurš jaunumu arī uzzināja tikai no preses. Viņš norādīja - ja tiek ieekonomēti darba algām paredzētie līdzekļi, tos parasti izmanto iestādes vajadzībām.

No aptaujātajiem tikai TP deputāts Jānis Lagzdiņš zināja par piešķirto prēmiju, kuru viņš jau paspējis iztērēt. Lagzdiņš norādīja, ka jau 10 gadu Saeimas deputāti, ministri un parlamentārie sekretāri reizi gadā saņem piemaksu pie algas, ja to atļauj darba algu fonds.

Saeimas priekšsēdētāja biedrs Gundars Bojārs presei pavēstīja, ka lēmums pieņemts, aptaujājot prezidija locekļus. Ja Saeima vēlētos mainīt savā budžetā pozīcijas, novirzot naudu no algu fonda uz citu, tas prasītu grozījumus budžetā un ir pietiekami sarežģīti, pamatoja Bojārs.

Prēmijas saņēmuši deputāti, kuri saņem Saeimā algu (ministri un parlamentārie sekretāri darba algas Saeimā nesaņem), un 507 Saeimas darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!