Foto: F64
Saeima ceturtdien, septiņas reizes balsojot, neatbalstīja opozīcijas pieprasījumu ekonomikas ministram Artim Kamparam (JL), kurā paustas aizdomas par valsts interesēm neatbilstošu rīcību ar "Parex bankas" aktīviem. Līdz ar to opozīcijai nav pamata prasīt Kampara demisiju.

Pirmajā balsojumā par pieprasījumu nobalsoja 49 deputāti no opozīcijā esošajām Tautas partijas (TP), LPP/LC, "Saskaņas centra" un PCTVL, pret esot 48 koalīcijas un ārpusfrakciju deputātiem un Jurim Dobelim (TB/LNNK) atturoties. Balsis sadalījās vienādi, līdz ar to par priekšlikumu bija jāpārbalso.

Otrajā reizē balsojumā nepiedalījās Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC), bet pārējie deputāti balsoja tāpat kā iepriekš, līdz ar to opozicionāri "zaudēja" ar vienas balss pārsvaru.

Vēlāk opozīcija pieprasīja pārbalsot šo lēmumu, jo Jaundžeikars paziņoja – lai arī balsojuma izdruka rāda, ka viņš balsojumā nepiedalījās, viņš tomēr esot balsojis par pieprasījumu. Deputātiem bija jālemj, vai pārbalsot pieprasījumu. Par to nobalsoja 48 opozicionāri, jo Jānis Eglītis (TP) balsojumā nepiedalījās, bet pret bija 49 deputāti, un lēmums netika pārbalsots.

Taču vēlāk arī Eglītis paziņoja, ka viņš atbalstījis pārbalsošanu, lai gan balsojuma izdruka liecina, ka viņš nav balsojis, tāpēc parlamentam būtu par pārbalsošanu jālemj vēlreiz. Deputāts Kārlis Šadurskis (PS) no tribīnes norādīja, ka "tas būtu smieklīgi, ja nebūtu tik nožēlojami".

Deputatiem par pārbalsošanu nācās balsot divreiz, jo pirmajā reizē balsis sadalījās 49 pret 49, taču ar otro reizi opozicionāriem izdevās panākt pārbalsošanu, jo Pēteris Tabūns (TB/LNNK) nebalsoja.

Balsojot trešo reizi par pašu pieprasījumu Kamparam, balsis atkal sadalījās līdzīgi - 49 pret 49. Tāds pats rezultāts bija arī nākamajā balsojumā, līdz ar to saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli opozīcijas pieprasījums netika atbalstīts.

Pats Kampars uzskata, ka Saeimas opozīcijas partiju virzītais pieprasījums ir "apliecinājums opozīcijas vēlmei destabilizēt valdības darbu laikā, kad tās pūliņu rezultātā tautsaimniecība sāk uzrādīt pirmās atveseļošanās pazīmes", norāda ministra preses sekretārs Sandis Sabajevs.

"Opozīcija meklē jebkuru ieganstu, lai destabilizētu Valda Dombrovska valdības darbu. Pat ja tas Latvijas valsti atsviedīs atpakaļ situācijā, kāda valdīja pagājušā gada vasarā – vispārējā nestabilitātē un neziņā par nākotni, kas izraisīja vietējās uzņēmējdarbības apjukumu un īslaicīgu panīkumu, ārvalstu investoru un starptautisko aizdevēju neticību Latvijas spējai īstenot ārkārtīgi smagos pārkārtojumus, kas bija nepieciešami, lai pārvarētu krīzi," uzsver ministrs.

Jau vēstīts, ka, uzklausījusi ekonomikas ministru Arti Kamparu (JL) un "Parex bankas" valdes priekšsēdētāju Nilu Melngaili, Saeimas Pieprasījumu komisija trešdien noraidīja opozīcijas iesniegto pieprasījumu Kamparam saistībā ar "Parex" meitasuzņēmuma "Parex Leasing" Baltkrievijā pārdošanu. TP, LPP/LC un SC Saeimas frakciju deputāti iesniedza pieprasījumu Kaparam, aicinot skaidrot, vai "Parex bankas" līzinga kompānijas Baltkrievijā pārdošana atbilst valsts interesēm.

AS "Rietumu banka" un "Parex banka" noslēgušas vienošanos par "Parex bankas" meitasuzņēmuma Baltkrievijā "Parex Leasing" pārdošanu. "Parex Leasing" iegādāts ar mērķi paplašināt "Rietumu bankas" līzinga darbības Baltkrievijas tirgū. Mediji vēstīja, ka "Parex" par savu meitasuzņēmumu šobrīd saņēmusi 100 ASV dolārus jeb 56 latus, savukārt otra darījuma daļa kļūs zināma līdz 2012.gada 10.februārim, kad jāveic nākamais maksājums.

Otra darījuma daļa tiks aprēķināta pēc konkrētas formulas - gaidāmie ienākumi no līzinga kompānijas aktīviem līdz 2012.gadam ar 16% atlaidi mīnus esošie un gaidāmie izdevumi ar 16% atlaidi, mīnus kredīta maksājumi. Tostarp izdevumi ir gan nodokļi, gan personāla izdevumi, gan citi saimnieciskie izdevumi, kuru apjoms līgumā nav noteikts. Tomēr līgumā noteikts, ka arī otrā maksājuma daļa nedrīkst būt mazāka par 100 ASV dolāriem.

"Parex" norāda, ka darījums ir izdevīgs, jo ļāvusi uzreiz atgūt 5,8 miljonus ASV dolāru (3,25 miljonus latu), kas iepriekš izsniegti meitasuzņēmumam.

"Parex Leasing" tika izveidota 2004.gadā un specializējas autotransporta un rūpniecības tehnikas līzingā Baltkrievijā. Līdz darījuma noslēgšanai uzņēmums par 100% piederēja "Parex bankas" grupai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!