Foto: LETA

Saeimas deputāts Kaspars Ģirģens (PCL/KPV LV) rosina pilnībā atteikties no normas, kas atļauj transportlīdzekļa vadīšanu jebkādā alkohola reibumā. Šobrīd transportlīdzekļa vadītājs netiek administratīvi sodīts, ja konstatētā alkohola koncentrācija asinīs nepārsniedz 0,5 promiles, portālu "Delfi" informēja politiķis.

Viņš atzīmēja, ka, ņemot vērā, ka ceļu satiksmē turpina saglabāties pietiekami augsts dzērājšoferu īpatsvars, šāds priekšlikums būtu būtisks solis ceļu satiksmes dalībnieku drošības uzlabošanā un dzīvību saglabāšanā.

Politiķis uzsvēris, ka alkohola lietošana un transportlīdzekļu vadīšana nav savienojamas lietas. Viņš uzsvēris, ka līdzšinējā kārtība sevi neesot attaisnojusi, jo sabiedrībā valda uzskats "vienu jau var".

"Šobrīd mums kā likumdevējam ir jādemonstrē stingrs mugurkauls, un jāseko to valstu piemēram, kur nedrīkst sēsties pie stūres alkohola reibumā, pat ar visniecīgāko koncentrāciju," sacījis politiķis.

Deputāts atgādina, ka nulles promiļu robeža visiem transportlīdzekļu vadītājiem pastāv jau vairākās Eiropas Savienības valstīs, tostarp Čehijā, Slovākijā, Ungārijā un Bulgārijā.

Pērn par braukšanu alkohola reibumā noformēti 2789 protokoli.

Ģirģens priekšlikumu iesniedzis atbildīgajai Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai likumprojektam par grozījumiem Ceļu satiksmes likumā.

Savukārt iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (PCL/KPV LV) nesen rosināja atjaunot administratīvo arestu, lai cīnītos ar dzērājšoferiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!