Foto: Publicitātes foto
"Vienotības" deputāts Vilnis Ķirsis (V) vērsies pie Drošības policijas (DP) ar lūgumu izvērtēt, vai Rīgas mēra Nila Ušakova (S) rīcībā, publicējot sociālos tīklos karikatūru saistībā ar PSRS okupācijas nodarītajiem zaudējumiem Latvijai, nav saskatāmas Krimināllikuma panta pazīmes.

Iesniegumā DP Ķirsis vērsis uzmanību, ka Ušakova ieraksts sociālajā tīklā "sabiedrībā izraidīja diskusijas un radīja aizdomas, ka ar šo rīcību Rīgas mērs noliedz Latvijas okupācijas faktu vai okupācijas radītās sekas. Turpmākie Nila Ušakova ieraksti sociālajos tīklos un sniegtās intervijas masu medijiem liecina par to, ka viņš okupācijas radīto kaitējumu Latvijas iedzīvotājiem uzskata par maznozīmīgu un pētījumus par tiem uzskata par nevajadzīgiem".

Viņš lūdzis DP izvērtēt, vai Ušakova rīcība, publiskojot šāda satura materiālu un paužot viedokli par to, nav saskatāms Krimināllikuma 74.1 pantā ietvertā noziedzīgā nodarījuma. Proti, PSRS īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara noziegumu pret Latvijas Republiku un tās iedzīvotājiem rupjas noniecināšanas pazīmes.

Iesniegums adresāts DP priekšniekam Normundam Mežvietam.

Ziņots, ka Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) uzskata, ka Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) jāatvainojas par aizvadītajā piektdienā sociālos tīklos publicēto karikatūru saistībā ar PSRS okupācijas nodarītajiem zaudējumiem Latvija.

Tāpat vēstīts, ka PSRS okupācijas radīto zaudējumu aprēķināšanas komisija pēc gandrīz 11 gadu ilgstoša darba, iesaistoties ap 50 profesionāliem vēsturniekiem un statistikas speciālistiem, nākusi klajā ar pētījumu par okupācijas laikā Latvijai nodarītajiem ekonomiskajiem zaudējumiem 185 miljardu eiro apmērā.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka neizpratni sabiedrībā raisījis Rīgas domes priekšsēdētāja Ušakova sociālajos tīklos publicēts attēls par PSRS laikā nodarītajiem zaudējumiem Latvijas ekonomikai - mērs esot vēlējies norādīt, ka valstī esošajām problēmām risinājums jāmeklē tagadnē, nevis pētot pagātnes notikumus.

Attēlā redzams, kā velosipēdists pats savam spēkratam sabojā riepu, taču pēc traumas gūšanas pieprasa kompensāciju 185 miljardu eiro apmērā no Krievijas - tādu pašu summu, pie kādas nonākusi PSRS okupācijas radīto zaudējumu aprēķināšanas komisija, aplēšot PSRS laikā aptuvenos nodarītos zaudējumus Latvijas ekonomikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!