Foto: LETA
No Saeimā skatāmajiem grozījumiem Krimināllikumā nepieciešams izslēgt vārdu "noliegšana", lai netiktu paredzēts sods par īstenotā terorisma noliegšanu, kas nav skaidri saprotams jēdziens, paredz deputāta Gunāra Kūtra (NSL) iesniegtais priekšlikums.

Politiķis uzsver, ka noziedzīgā nodarījuma sastāvam jābūt precīzi definētam.

"Kriminālatbildībai jābūt par patiesi sabiedriski kaitīgiem nodarījumiem. Kāda fakta noliegšana, it īpaši, ja par šo faktu var būt izteikti dažādi viedokļi, nenozīmē noziedzīgu rīcību," skaidro Kūtris.

Kā ziņots, Saeima 14. septembrī konceptuāli atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildības noteikšanu par terorisma slavināšanu un ceļošanu ārpus Latvijas terorisma nolūkā.

Minētos likuma grozījumus sagatavoja Tieslietu ministrija (TM), lai atbilstoši Eiropas Padomes (EP) Konvencijai par terorisma novēršanu tiktu kriminalizēti vairāki jaunu noziegumu veidi, kas saistīti ar terorismu.

Patlaban Krimināllikumā ir pants par personas vervēšanu vai apmācīšanu terora aktu veikšanai, taču kriminālatbildība par apmācības saņemšanu likumā nav tieši noteikta. TM rosinātie grozījumi paredz, ka par instrukciju, zināšanu vai praktisko iemaņu iegūšanu vai saņemšanu nolūkā īstenot vai sekmēt terorismu varētu sodīt ar brīvības atņemšanu līdz septiņiem gadiem un ar probācijas uzraudzību līdz trim gadiem. Savukārt par personas vervēšanu terorismam vai iesaistīšanai teroristu grupā, vai apmācīšanu terorismam varētu piemērot cietumsodu līdz desmit gadiem un probācijas uzraudzību līdz trim gadiem.

Krimināllikumā nav tieši paredzēta kriminālatbildība par ceļošanu ārpus Latvijas terorisma nolūkā. TM rosinājusi izveidot jaunu likuma pantu, kas paredzētu, ka par ceļošanu nolūkā īstenot vai sekmēt terorismu, iesaistīties teroristu grupā vai apmācīt vai apmācīties terorismam varēs sodīt ar brīvības atņemšanu līdz astoņiem gadiem un ar probācijas uzraudzību līdz trīs gadiem.

Pašlaik likums paredz atbildību tikai par publisku aicinājumu uz terorismu vai draudiem īstenot terora aktu, ja ir pamats uzskatīt, ka tas var tikt veikts. TM rosinājums paredz nodarījumu paplašināt, proti, noteikt, ka par terorisma publisku slavināšanu vai īstenotā terorisma publisku slavināšanu, noliegšanu vai attaisnošanu vai par publisku aicinājumu uz terorismu varētu piemērot brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu, kā arī probācijas uzraudzību līdz trim gadiem.

Savukārt par draudiem īstenot terorismu, ja ir pamats uzskatīt, ka tas var tikt veikts grozījumi paredz noteikt brīvības atņemšanu līdz astoņiem gadiem un probācijas uzraudzību līdz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!