Foto: F64
Ne pie vienas Saeimas frakcijas nepiederošais deputāts Visvaldis Lācis nebalsos par Valsts prezidenta Valda Zatlera atkārtotu ievēlēšanu šajā amatā, apliecināja Lācis.

Lācis norādīja, ka viņu neapmierinot Zatlera uzskati nacionāli politiskajos jautājumos. Piemēram, viņš rūpīgi iepazinies ar Valsts prezidenta nesen lasītās lekcijas saturu, un tur esot pausts, ka visi Latvijas iedzīvotāji esot "mūsējie". "Nu, nav viņi mūsējie," uzsvēra Lācis, atgādinot par savu iepriekš pausto nostāju pilsonības jautājumos - ka nepilsoņiem tā jāpiešķir tikai par īpašiem nopelniem.

Deputāts arī atzina, ka šī paša iemesla dēļ viņš diez vai balsos par kādu citu prezidenta amata kandidātu, ja tāds tiktu izvirzīts, jo nez vai kāds būšot ar pietiekami stingriem uzskatiem nacionālajos jautājumos.

Lācis darīja zināmu, ka viņš no savas puses neplānojot izvirzīt kādu kandidātu prezidenta amatam, jo neesot "iedomības pūslis" politikā un labi saprotot šāda soļa bezjēdzīgumu.

Kā ziņots, Lāča bijušie frakcijas biedri no opozīcijā esošās nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) vakar nolēmuši atbalstīt Zatlera pārvēlēšanu amatā.

Atbalstu Zatlera pārvēlēšanai paudusi "Vienotības" frakcija, kurā ir 33 deputāti, astoņu deputātu lielā opozīcijā esošā apvienības "Par labu Latviju" (PLL) frakcija, kā arī septiņi VL-TB/LNNK deputāti, tātad kopā 48 tautas kalpi.

Lai Zatlers tiktu atkārtoti ievēlēts prezidenta amatā, nepieciešama 51 deputāta balss, tātad nepieciešams vēl trīs tautas kalpu atbalsts.

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis iepriekš izteicās, ka Zatleru varētu atbalstīt aptuveni 15 no 22 frakcijas deputātiem. Pat viņš solīja, ka balsošot par esošo Valsts prezidentu.

Pagaidām nogaidošās pozīcijās atrodas lielākā opozīcijas frakcija "Saskaņas centrs" (SC), kurā ir 29 deputāti. Kā norāda frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs, SC pagaidām nepaudīs viedokli par Zatleru un nevirzīs kādu citu kandidātu, lai tiktu saglabātas manevru iespējas.

Zatlers jau ticies ar visu Saeimas frakciju deputātiem un notikušās sarunas uzskata par veiksmīgām. Valsts prezidents arī paudis gatavību individuāli tikties ar atsevišķiem politiķiem un deputātu grupām, lai pārrunātu neskaidros jautājumus.

Kā ziņots, Zatlers apstiprinājis vēlmi ieņemt Valsts prezidenta amatu atkārtoti.

Saskaņā ar Valsts prezidenta ievēlēšanas likumu kandidatūras Valsts prezidenta amatam iesniedzamas Saeimas Prezidijam rakstveidā ne agrāk kā 50 dienas un ne vēlāk kā 45 dienas pirms esošā Valsts prezidenta pilnvaru laika beigām.

Prezidenta amata kandidāti ir jānosauc no šā gada 19.maija līdz 24.maijam, bet parlamenta Prezidijam no 29.maija līdz 8.jūnijam jāsasauc Saeimas sēde šī jautājuma lemšanai. Paredzēts, ka prezidenta vēlēšanu pirmā kārta varētu notikt 2.jūnijā.

Zatleram prezidenta pilnvaru termiņš beigsies 2011.gada 7.jūlijā.

Saeimā pārstāvēto partiju pārstāvji iepriekš neoficiāli minējuši, ka iespējamie kandidāti augstajam amatam varētu būt arī Eiropas Savienības attīstības sadarbības komisārs Andris Piebalgs, valsts kontroliere Inguna Sudraba, Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš (TP), bijušais Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS), bijušais ārlietu ministrs Aivis Ronis, Levits un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!