Foto: LETA

Interneta vēlēšanu sistēmu nedrīkst testēt paši sistēmas veidotāju un drošības pārbaudei varētu izsludināt hakeru sacensību, pirmdien Latvijas Universitātes rīkotajā diskusijā "Interneta vēlēšanas Latvijā: vai un kad?" sacīja Saeimas deputāts Valdis Liepiņš (Reformu partija).

"Es domāju, ka pilotprojekts varētu būt tāds, kas pārbauda tehnisko pusi, vai var uzlauzt, kas notiek, ja ir kiberuzbrukums un tā tālāk. Es teiktu, ka, ja mēs gribam to pārbaudīt, tad mēs izsludinātu pasaulē hakeru sacensību, kurš pirmais uzlauzīs šo sistēmu un dosim par to piecus tūkstošus latu," teica Liepiņš.

Viņš pauda pārliecību, ka sistēma tiktu uzlauzta īsā laikā un visticamāk to paveiktu pat kāds pusaudzis. Deputāts minēja par piemēru Vašingtonu, kur ar šāda konkursa palīdzību sistēma tika uzlauzta pirmo trīs stundu laikā. Liepiņš uzvēra, ka nav pieļaujams, ka sistēmas veidotājo pārbauda tās drošību.

"Man piemēram ir tāda doma, ka ekspertiem nedrīkst uzticēties, viņi jāpārbauda, vai viņiem tiešām var uzticēties. (..) Nevar būt tā, ka tie cilvēki, kas to sistēmu izveido, ka viņi paši arī ir tie, kas viņu kaut kādā veidā arī pārbauda, tāpēc es domāju, ka jābūt visam neatkarīgam," sacīja deputāts.

Viņš arī neredz iespēju, ka kādu dienu varēs noteikt to, vai vēlēšanās nodotā balss būs vai nebūs ietekmēta, neatkarīgi no tā vai balsojums notiks klātienē vai internetā.

Liepiņš norādīja, ka internetas balsošana principā ir ļoti laba lieta, bet esot diezgan skeptisks, vai tas būs praktiski iespējams, kā arī ir nopietni jāizvērtē ieguvumi un riski.

Viņaprāt galvenais ieguvums ir, ka tiks atvieglota iespēja piedalīties vēlēšanās tautiešiem, kas dzīvo ārzemēs. Savukārt par nepatiesu argumentu interneta balsošanas ieviešanai viņš uzskata to, ka pieaugs iedzīvotāju līdzdalības līmenis. Liepiņš uzsvēra, ka ir svarīgi izvērtēt pastāvošos riskus - kiberuzbrukumus.

Latvijas Universitātē (LU) pirmdien norisinājās diskusija "Interneta vēlēšanas Latvijā: vai un kad?", kurā uzstājās CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars, pilsoniskās iniciatīvas platformas "ManaBalss.lv" idejas līdzautors Jānis Erts, Vidzemes Augstskolas docents Sociotehnisko sistēmu inženierijas institūta pētnieks Visvaldis Valtenbergs, kā arī Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) prezidente LU Ekonomikas un vadības fakultātes asociētā profesore Signe Bāliņa.

Diskusijā piedalījās arī pārstāvji no katra Saeimā pārstāvētā politiskā spēka – Lolita Čigāne no "Vienotības", Jānis Iesalnieks no Nacionālās apvienības, Valdis Liepiņš no Reformu partijas, Uldis Augulis no Zaļo un zemnieku savienības un Segejs Dolgopolovs no "Saskaņas centra".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!