Foto: LETA

Pēc brauciena uz Kalnu Karabahu Saeimas deputāts Sergejs Potapkins (S) varētu būt iekļauts Azerbaidžānas melnajā sarakstā.

Potapkins ir Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Armēnijas parlamentu vadītājs. Deputāts skaidroja, ka, uzzinot par notikumiem Kalnu Karabahā, 2. aprīlī zvanījis Armēnijas vēstniekam un paudis cerību un vēlmi, lai ātrāk beigtos situācijas saasinājums.

Vēlāk Potapkins saņēmis Armēnijas parlamenta vicespīkera uzaicinājumu atbraukt uz Armēniju. Vizītes laikā Erevānā kādā memoriālā tika pieminēti konfliktā bojā gājušie, stāstīja deputāts. Tad viņam "novērotāja statusā" piedāvāts doties uz Kalnu Karabahu, kam politiķis piekritis, jo uzskatījis par pienākumu redzēt notiekošo savām acīm.

Vienlaikus Potapkins uzsver, ka šī nebija Saeimas apstiprināta vizīte. Viņš arī nevarot saprast šādu reakciju uz šo braucienu, kas, piemēram, Azerbaidžānas presē dēvēts arī par provokāciju. Potapkins uzsver, ka viņa brauciena mērķis bija aicināt saglabāt pamieru un neturpināt karadarbību.

Deputāts pagaidām nav saņēmis oficiālu informāciju par iekļaušanu "melnajā sarakstā", lai gan šāda informācija publiski izskanējusi.

Potapkins akcentē, ka piekrīt oficiālajai Latvijas pozīcijai šajā jautājumā, kā arī atgādina, ka Saeimā ir deputātu sadarbības grupas gan ar Armēnijas parlamentu, gan ar Azerbaidžānas parlamentu.

Kā ziņots, sadursmēs Kalnu Karabahā kopš 2. aprīļa dzīvību zaudējuši vismaz 90 cilvēki. Pagājušajā nedēļā Azerbaidžāna un starptautiski neatzītā Kalnu Karabahas armēņu republika ar Maskavas starpniecību vienojās par uguns pārtraukšanu.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika.

Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekad nav kontrolējusi Kalnu Karabahu, tā armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju.

Azerbaidžāna, kuras aizsardzības budžets pārsniedz visa Armēnijas valsts budžeta apjomu, draudējusi zaudētās teritorijas atgūšanai izmantot spēku, ja sarunas nedos nekādus rezultātus. Savukārt Armēnija paudusi apņēmību uz jebkādām militārām akcijām reaģēt ar masīvu prettriecienu.

Latvijas Ārlietu ministrija neiesaka apmeklēt Azerbaidžānas rietumu apgabalus, īpaši Kalnu Karabahu un to aptverošo okupēto zonu. Saskaņā ar Azerbaidžānas normatīvajiem aktiem ieceļošana Kalnu Karabahā no Armēnijas puses ir nelegāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!