Foto: LETA

Deputāts Dāvis Stalts nolēmis izstāties no nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Saeimas frakcijas, jo tā neatbalsta viņa virzību parlamentārās izmeklēšanas komisijā par Ķemeru sanatorijas jautājumu.

Stalts otrdien žurnālistiem skaidroja, ka "šobrīd visam punktu pieliek" tas, ka frakcija neatbalsta viņa darbību šajā komisijā, vēl jo vairāk kā komisijas vadītāju. Par to liecinot VL-TB/LNNK frakcijas vadītāja izteiktais viedoklis, ka frakcija vēlētos, lai Stalts no tās izstātos, nevis turpinātu strādāt, norādīja Stalts. Tāpat VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētāji Gaidis Bērziņš un Raivis Dzintars esot atteikušies parakstīt parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveides lēmumprojektu.

Līdz ar to Stalts nejūt nacionālās apvienības atbalstu šī jautājuma risināšanai. Tikmēr koalīcijas partneri - "Vienotība" un Reformu partija - atbalsta Stalta iecelšu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāju, norādīja deputāts.

Pēc viņa teiktā, Saeima ceturtdien varētu lemt par šīs komisijas izveidi un galvenais komisijas uzdevums būtu maksātnespējas procesu iegrožošana tādā veidā, lai maksātnespējas administratoriem būtu "jāsāk respektēt tiesu varu un tiesu sistēmu Latvijā", kā arī padarīt maksātnespējas administratoru darbību caurredzamu. Ķemeru sanatorijas gadījums ir konkrēts piemērs, kas var kalpot kā precedents, lai palīdzētu sakārtot tiesisku vidi Latvijā, skaidroja Stalts.

Viņš arī norādīja, ka neplāno pievienoties kādam politiskajam spēkam, savukārt biedrība "Demokrātiskie patrioti" varētu pārtapt par partiju, kas startēs nākamajās Saeimas vēlēšanās.

Stalts arī sacīja, ka patlaban viņam nav pamata neatbalstīt valdību, tomēr deputāts arī plāno tikties ar premjeru Valdis Dombrovski (V), lai pārrunātu viņa darbību koalīcijā.

Deputāts plāno šodien nosūtīt iesniegumu par izstāšanos no VL-TB/LNNK frakcijas.
Stalta preses konferencē piedalījās arī vairāki nacionālās apvienības pārstāvji. VL-TB/LNNK preses sekretāre Laila Ozoliņa, uzdāvinot Staltam zeķi un grāmatu, sacīja, ka vara ir pārbaudījums, bet "vājie trako un grib absolūto varu" un tādiem "nav vietas nacionālajā apvienībā".

Patlaban VL-TB/LNNK frakcijā ir 14 deputāti, bet līdz ar Stalta izstāšanos frakcijā paliks 13 parlamentārieši. Koalīciju pašreiz veido 56 deputāti, tostarp 20 "Vienotības" pārstāvji, 16 Reformu partijas deputāti, 14 VL-TB/LNNK parlamentārieši un seši pie frakcijām nepiederošie deputāti.

Ja kāds deputāts izstājas no kādas parlamenta frakcijas, viņš nezaudē deputāta mandātu, tomēr šajā Saeimā viņš nevar pievienoties citai frakcijai un turpmāk tiek uzskatīts par pie frakcijām nepiederošu deputātu. Sākot ar 10.Saeimu, viena nosaukuma deputātu kandidātu saraksta deputāti var izveidot tikai vienu frakciju un nevar iestāties citā frakcijā.

Stalts jau iepriekš bija atzinis, ka viņam ar VL-TB/LNNK ir "sakāpinātas" attiecības. Tāpat viņš sacīja, ka ir problemātiski "darboties komandā, kura nevēlas, lai tu tajā darbotos".

Kā ziņots, biedrības "Demokrātiskie patrioti" valde jau iepriekš aicinājusi savu biedru Saeimas deputātu Dāvi Staltu izstāties no nacionālās apvienības frakcijas saistībā ar 16.marta notikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!