Foto: LETA

Saeimas deputāts Dāvis Stalts plāno izstāties no nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Saeimas frakcijas.

To aģentūrai LETA apliecināja Stalts. Viņš nevēlējās sīkāk komentēt šo jautājumu, jo par visu informēšot rīt preses konferencē.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA sacīja, ka Stalts par savu lēmumu ir jau informējis frakcijas vadītāju. Par šādu Stalta lēmumu nacionālā apvienība neesot pārsteigta. Vienlaikus Dzintars pauda viedokli, ka šāds lēmums neietekmēs nacionālās apvienības frakcijas un koalīcijas turpmāko darbu.

Stalta preses konference paredzēta rīt plkst.12 Miesnieku ielā 10. Tajā Stalts iecerējis runāt arī par maksātnespējas procesiem un par Ķemeru sanatorijas jautājumu.

Patlaban VL-TB/LNNK frakcijā ir 14 deputāti, bet līdz ar Stalta izstāšanos frakcijā paliks 13 parlamentārieši. Koalīciju pašreiz veido 56 deputāti, tostarp 20 "Vienotības" pārstāvji, 16 Reformu partijas deputāti, 14 VL-TB/LNNK parlamentārieši un seši pie frakcijām nepiederošie deputāti.

Ja kāds deputāts izstājas no kādas parlamenta frakcijas, viņš nezaudē deputāta mandātu, tomēr šajā Saeimā viņš nevar pievienoties citai frakcijai un turpmāk tiek uzskatīts par pie frakcijām nepiederošu deputātu. Sākot ar 10.Saeimu, viena nosaukuma deputātu kandidātu saraksta deputāti var izveidot tikai vienu frakciju un nevar iestāties citā frakcijā.

Stalts jau iepriekš aģentūrai LETA bija atzinis, ka viņam ar VL-TB/LNNK ir "sakāpinātas" attiecības. Tāpat viņš sacīja, ka ir problemātiski "darboties komandā, kura nevēlas, lai tu tajā darbotos".

Kā ziņots, biedrības "Demokrātiskie patrioti" valde aicināja savu biedru, Saeimas deputātu Dāvi Staltu izstāties no nacionālās apvienības frakcijas.

Šāds lēmums pieņemts, izvērtējot 16.marta notikumu kopējo ainu - pasākumus pie Brīvības pieminekļa, valsts iekšlietu struktūru, Rīgas domes un atsevišķu deputātu rīcību, kā arī saprotot to, ka līdzīgas provokācijas varētu turpināties līdz pat pašvaldību vēlēšanām, saasinot spriedzi Latvijas iedzīvotāju vidū. "Demokrātiskie patrioti" pauda neizpratni par aizskarošo attieksmi, kas no atsevišķu nacionālās apvienības deputātu puses tika izrādīta policijas darbiniekiem, kas pildīja savus tiešos pienākumus, nodrošinot Latvijas valsts piederīgo un ārvalstu pilsoņu drošību.

Lēmums, ka Stalts būtu jāaicina izstāties no VL-TB/LNNK frakcijas, pieņemts "Demokrātisko patriotu" valdes ārkārtas sēdē. Biedrības valdes priekšsēdētājs tieslietu ministrs Jānis Bordāns, kurš ir VL-TB/LNNK partijas biedrs, šajā sēdē nepiedalījās, jo atradās ārzemēs. Biedrības valdē darbojas arī pats Stalts.

Saeimas kuluāros jau iepriekš neoficiāli tika runāts, ka Stalts varētu pamest nacionālās apvienības frakciju, savukārt deputāts toreiz apgalvoja, ka neplāno to darīt.

Jau iepriekš vēstīts, ka biedrība nolēmusi pašvaldību vēlēšanās nedeleģēt savus pārstāvjus startam no nacionālās apvienības VL-TB/LNNK saraksta. 11.Saeimas vēlēšanās "Demokrātisko patriotu" pārstāvji tika iekļauti nacionālās apvienības sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!