Foto: F64
Nacionālā apvienība "Visu Latvijai"/"TB"/LNNK joprojām nav atmetusi domu iet kopā ar "Vienotību", jo tikai tā, viņuprāt, varot gūt panākumus un nokļūt pie varas, intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" norāda nesen apvienību atstājušais Saeimas deputāts Visvalids Lācis.

"Frakcijas sēdēs bieži tiek spriests – kā uz to vai citu jautājumu skatīsies "Vienotība"," stāsta Lācis. Taču viņš uzskata, ka tas nebūtu pareizs solis, jo, "ja mēs nākotnē gribam latvisku Latviju, tad nedrīkstam saplūst ar tādu "Vienotību"". "Mēs taču redzam, kā viņiem šobrīd iet – popularitāte strauji krītās," norāda deputāts.

Viņaprāt, "jābūt partijai, kas to [nacionālās vērtības] katru dienu bāž acīs, prasa to Saeimai, mudina tautu, nevis meklē iespējas pievienoties citam politiskajam spēkam". "No "atšķaidīšanās" nekas labs nevar sanākt," uzskata Lācis.

Skaidrojot savu aiziešanu no VL-TB/LNNK, Lācis norāda: "Es kā miera jaucējs neiederējos Nacionālās apvienības frakcijā. Tā pienāca brīdis, kad mani piespieda izstāties..."

Viņš nprāda, ka "būtībā tās sākās jau pirms vēlēšanām". "Toreiz Raivis Dzintars un Einārs Cilinskis gāja runāt par sadarbību ar vienu no "Vienotību" veidojošajām partijām – "Pilsonisko savienību". Es jau tolaik brīdināju, ka to nevajag darīt. Es uzskatīju, ka "Visu Latvijai" un "TB"/LNNK jāiet kopā, bet "Vienotībā" abas partijas pazudīs. Tomēr šī tikšanās notika, un Pilsonisko savienību tajā pārstāvēja Ģirts Valdis Kristovskis, Kārlis Kamradzis un Kārlis Šadurskis. Pēc tikšanās es prasīju Dzintaram, kāda ir PS nostāja pret mani, un viņš atbildēja, ka viņi esot kategoriski pret. Nākamajā dienā es no Saeimas tribīnes izteicos, ka "Vienotība" nebūs latviešu tautas vienotība, bet tikai atsevišķu grupu vienotība, un atsaucos uz Dzintara teikto. Viņš to pārdzīvoja un internetā uzrakstīja, ka viņš notikušo redz "citā gaismā". Būtībā viņš mani pataisīja par meli," notikušo atminas Lācis.

Tomēr galvenais nesaskaņu iemesls esot bijis deputāts Imants Parādnieks. "Man ir labas attiecības ar Saeimas šoferiem, un viņi nāca pie manis sūdzēties par Parādnieka pašdarbību. Viņš ieradies Saeimas autobāzē un paziņojis, ka to vajag privatizēt. Licis sasaukt darbinieku sapulci, teicis, ka daļu darbinieku nāksies atlaist, ar vārdu sakot – satricinājis visus. Šoferi stāstīja, ka ir konkrēta firma, kurai būtu liela interese par Saeimas autobāzes privatizāciju, bet Parādniekam ir lieli parādi, kurus attiecīgā firma būtu ar mieru "pārņemt". Man kā Nacionālās apvienības deputātam ļoti nepatika, ka par frakcijas biedru tā tiek runāts, tāpēc es šoferu klātbūtnē piezvanīju Dzintaram un mudināju, lai Parādnieks šādas darbības izbeidz vai arī lai dara to Saeimas vārdā, nevis uz savu galvu. Sarunā biju diezgan skarbs, taču nekas nemainījās," stāsta Lācis.

Viņš atzīst, ka "varbūt esmu pārāk radikāls, bet tāds es esmu", norādot, ka ieturējis stingru nostāju gan jautājumā par deputāta Valērija Kravcova (SC) valodas zināšanu jautājumā, gan par "Vienotības" virzīto tiesībsarga anata kandidāti, tiesnesi Anitu Kovaļevsku. "Kad viņa ieradās mūsu frakcijā, es prasīju, vai tiešām brīdī, kad notiek leģionāru gājiens, būtu jāļauj tiem neliešiem pie Brīvības pieminekļa svilpt un ālēties? Kovaļevska atbildēja, ka arī šiem cilvēkiem esot tiesības paust savus uzskatus. Mani neapmierināja arī Juris Jansons, kuru virzīja "Saskaņas centrs" – es vienmēr ar šaubām skatos uz šīs partijas virzītiem kandidātiem. Kovaļevskai varbūt ir vairāk zināšanu par cilvēktiesību jomu, taču viņa nebija tā persona, kuru es vēlētos redzēt tiesībsarga amatā. Es vēlāk pateicu, ka frakcijas vārdā vairs neuzstāšos, jo nevaru runāt pret savu pārliecību, taču tribīnē kāpšu, lai izteiktu savu viedokli, pat ja tas būs atšķirīgs. Tad es jutu skarbu disonansi mūsu attiecībās," stāsta Lācis.

Jau vēstīts, ka Lācis, kuru Saeimā ievēlēja no apvienības VL-TB/LNNK saraksta, pašlaik ir izstājies no šī politiskā spēka un parlamentā darbojas kā neatkarīgais deputāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!