Foto: Saeimas administrācija
Saeima ceturtdien nolēma deputātu Nikolaju Kabanovu (SC) atsaukt no NATO Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas pastāvīgā pārstāvja aizstājēja amata.

Aizklātā balsojumā par Kabanova atsaukšanu nobalsoja 56, pret - 29, atturējās divi deputāti.

Kabanovu atsaukt no šī amata rosināja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) frakcija.

VL-TB/LNNK pārstāvji jau iepriekš norādīja, ka Kabanovs ir no šī amata jāatbrīvo, jo viņš pārkāpis deputāta zvērestu, parakstoties referendumam par krievu valodu kā otru valsts valodu.

Ceturtdien, aicinot balsot par lēmumprojektu, deputāts Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) retoriski vaicāja, vai Latviju tādā svarīgā forumā kā NATO Parlamentārā asambleja var pārstāvēt cilvēks, par kuru tiesā ir pierādīts, ka viņš ir atklāti naidīgs cilvēks latviešu tautai un Latvijas valstij.

Tāpat Rasnačs vaicāja, vai mūsu valsti šajā svarīgajā starptautiskajā forumā var pārstāvēt cilvēks, kurš vērsies pret nacionālu Latvijas valsti un pārkāpis solījumu stiprināt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu. "Nevar pārstāvēt," rezumēja deputāts.

Savukārt Kabanova frakcijas biedrs Sergejs Dolgopolovs (SC) debatēs norādīja, ka "mēs Saeimas darbā sākam ieviest ļoti sliktu praksi, izveidojot trijniekus, pieciniekus un tā tālāk, vērtējot savus kolēģus, to atbilstību, neatbilstību".

Pēc Dolgopolova domām, deputāta vērtējumu devuši vēlētāji, kas izdarījuši savu izvēli, liekot plusus un mīnusus. "Man šķiet, ka šī prakse ir koks ar diviem galiem. Un, ja mēs attīstīsim šo slikto praksi, agri vai vēlu tas otrais koka gals sitīs pa to ierosinātāju galvām un citām vietām," baidīja SC politiķis, aicinot neatbalstīt šāda veida praksi Saeimas darbā.

Pat Kabanovs pēc sēdes žurnālistiem norādīja, ka viņam uz šādu lēmumu esot "uzspļaut" un ka tas neko nenozīmējot. Savukārt attiecībā uz Rasnača teikto Kabanovs uzsvēra, ka viņš no tribīnes "runājis muļķības un melojis".

Latvijas delegācijas NATO Parlamentārajā asamblejā vadītājs ir deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš (V).

Kā pastāvīgie pārstāvji NATO Parlamentārajā asamblejā ievēlēti Kalniņš, Ivans Klementjevs (SC) un Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK), bet kā viņu aizstājēji - Iveta Grigule (ZZS) un Romualds Ražuks (ZRP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!