Foto: Saeimas administrācija

12.Saeima uz pirmo sēdi sanāca pērnā gada 4.novembrī, un pirmajās 100 dienās deputāti paspējuši izcelties ne tikai ar darbu likumdošanas jomā, bet arī iespējamiem likumu un ētikas normu pārkāpumiem.

Portāls "Delfi" apskata interesantākos gadījumus.



Foto: LETA

  

12. Saeima vēl nebija sākusi darbu, kad tika publiskota informācija par iespējamu balsu pirkšanu - Viļānu novada domes deputāts, vietējās slimnīcas valdes loceklis un "Vienotības" vietējās nodaļas vadītājs Juris Vidiņš vērsās Drošības policijā (DP) ar lūgumu izvērtēt iespējamos balsu pirkšanas gadījumus Latgalē, lai panāktu deputāta Dzintara Zaķa (V) ievēlēšanu Saeimā.

Drošības policija par iespējamu 12.Saeimas vēlēšanu balsu pirkšanu par labu vairākām partijām vai to kandidātiem sākusi kriminālprocesus, taču konkrētas partijas netiek minētas. Savukārt "Vienotības" valde nākamnedēļ plāno lemt par Vidiņa izslēgšanu no partijas.

Zaķis līdz ar skandālu atkāpās no "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja amata, un līdz izmeklēšanas beigām ir apturējis darbību partijā, taču deputāta mandātu nenolika. Pēc Zaķa teiktā, pārmetumi par balsu pirkšanu ir nepamatoti un viņš ir kļuvis par politisko konkurentu nomelnojošas kampaņas upuri.



Foto: F64

Biežākais viesis Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā ir deputāts Artuss Kaimiņš (LRA). Sākotnēji Kaimiņam nācās atskaitīties par deputātu ētikas kodeksa iespējamo pārkāpumu, iesaistoties konfliktā ar apsargu Vecrīgā, "Latvijas 1.rokkafejnīcā".

Kaimiņš atzina, ka bārā bijis alkohola reibumā, un sākotnēji minēja, ka viņam uzbrukts saistībā ar deputāta balsojumu par brīvdienas noteikšanu pareizticīgo Ziemassvētkos. Vēlāk abas puses viena otrai atvainojās, bet Ētikas komisija Kaimiņam piemēroja rakstveida brīdinājumu.

Pēc tam iesniegumu par Kaimiņa uzvedību iesniedza fotogrāfs Kaspars Ūdris, kurš klāstīja, ka Kaimiņš pērn 23.novembrī "Spēlmaņu nakts" pasākumā Dailes teātra kafejnīcā viņu vairākkārt pazemojis, fiziski aizskāris un ņirgājies, "agresīvi grūžot savu plaukstu ar izstieptu vidējo pirkstu pie manas sejas". Kaimiņš arī esot draudējis: "Uzmanies naktī vazāties pa tumšām ielām," iesniegumā rakstīja Ūdris.

Tikmēr Kaimiņš norādīja, ka 80% no Ūdra stāstītā ir meli. Atbildot uz vairākkārtējiem deputātu jautājumiem, vai viņš draudējis Ūdrim un vai licis vidējo pirkstu pie fotogrāfa mutes, Kaimiņš komisijas sēdē sacīja, ka to neatceras un ka vispār cenšas "izslēgt no apziņas šo cilvēku".

Alkoholu "Spēlmaņu nakts" pasākuma laikā kafejnīcā viņš neesot lietojis. "Viņš vērpj intrigas, tas ir viņa darbs," uzsvēra Kaimiņš. "Brīnums, ka nav pieminēti naži un pātagas," viņš piebilda. Saeimas komisijas deputāti lietas turpināšanai nesaskatīja pietiekamu pamatu un nolēma to izbeigt.

Tāpat par Kaimiņa uzvedību Ētikas komisijā vērsās Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Inese Laizāne (NA), jo Kaimiņš neesot pildījis viņas lūgumu par procedūru - Laizāne pēc deputātes Lolitas Čigānes (V) lūguma aicinājusi Kaimiņu izslēgt personisko kameru brīdi, kad Čigāne uzdod jautājumu pieaicinātajiem ekspertiem, taču Kaimiņš atteicies to darīt.

Savukārt pats Kaimiņš komisijā vērsās ar iesniegumu par Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja Ringolda Baloža (NSL) iespējamiem deputātu ētikas kodeksa pārkāpumiem - Balodis par Kaimiņu vairākkārt izteicis piezīmes, tostarp norādījis, ka pēc profesijas Kaimiņš ir aktieris un Saeima nav teātris. Tāpat Balodis nav ļāvis Kaimiņam izteikties parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēžu laikā.

Komisijas vairākums gan pārkāpumus Baloža rīcībā nesaskatīja un nolēma lietu izbeigt.



Foto: LETA

Vienīgais 12.Saeimas deputāts, kuram īsajā jaunā sasaukuma darba laikā jau nācies izciest ieslodzījumu, ir Veiko Spolītis (V), par kura pārkāpumiem kolēģi Ētikas komisijā sprieda vairākas reizes. Vēl pirms deputāta mandāta apstiprināšanas Spolītis tika aizturēts, vadot automašīnu 1,4 promiļu reibumā. Tiesa Spolītim piemēroja administratīvo arestu uz piecām diennaktīm, ko viņš jau izcietis. Tāpat viņam piemērots 850 eiro naudas sods un atņemtas vadītāja tiesības uz diviem gadiem.

Izciešot sodu, Spolītis izlasīja vairākas grāmatas par darba tematiku, tostarp Normana Deivisa "Vanished Kingdoms: The Rise and Fall of States and Nations" ("Zudušās karaļvalstis: Valstu un nāciju uzplaukums un noriets" - no angļu valodas) un Saeimas Kārtības rulli, kā arī konspektu par Eiropas Savienības un Turcijas attiecībām.

Portālam "Delfi" viņš arī pastāstīja, ka piecu aresta dienu laikā nav bijis neviena mirkļa, kad no valsts puses būtu bijis kāds atgādinājums, ka braukšana reibumā nav pieņemama un kāpēc vispār viņš tur atrodas. "Mans ieteikums būtu policijai aresta izciešanas laikā likt skatīties videomateriālus par to, kas notiek avarējot utt.," sacīja Spolītis.

Par to, ka Spolītis neinformēja kolēģus par viņam piespriesto sodu, deputātam tika izteikts rakstisks brīdinājums.



Foto: Saeimas administrācija

Savukārt par sievas iespējamiem likumpārkāpumiem uzmanības centrā nonāca deputāts Sergejs Potapkins (S).

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes aplēsēm, ar restorānu tīkla "Gan Bei" īpašniekiem saistīta organizētā noziedzīgā grupa katru mēnesi no uzņēmuma kases aparātiem izzagusi aptuveni 700 000 līdz 800 000 eiro skaidras naudas jeb 50% no mēneša apgrozījuma.

Pērnā gada decembrī policija aizturēja septiņus šīs grupas dalībniekus, tostarp Potapkina sievu Gaļinu Karmaču, kuru dēvē par vienu no organizētā noziedzīgā grupējuma vadītājām.

Saistībā ar kriminālprocesu Saeima lēma par piekrišanu kratīšanai Potapkina dzīvesvietā.

Potapkins nav izstājies no partijas un neplāno nolikt deputāta mandātu.



Foto: LETA

Deputātam Dainim Liepiņam (LRA) savukārt Saeimas pirmās 100 dienas pagaidām var būt aktīvākās viņa parlamentārieša karjerā.

Proti, Saeima piekritusi Liepiņa krimināllietas turpmākai iztiesāšanai, taču tas nozīmē, ka līdz tiesas lēmumam viņš nevarēs piedalīties Saeimas un tās komisiju sēdēs un saņems pusi no algas.

Liepiņam celta apsūdzība septiņos noziedzīgos nodarījumos par to, ka viņš norādījis nepatiesas ziņas amatpersonas deklarācijās par 2009., 2010. un 2011.gadu. Nepatiesas ziņas sniegtas laikā no 2010. aprīļa līdz 2012.gada jūnijam.

Liepiņš iepriekš aicināja Saeimu atļaut lietas turpmāku izskatīšanu, vienlaikus norādot, ka lieta uzsākta nepamatoti un tā esot politiska izrēķināšanās.



Foto: LETA

Par deputātu izdošanu administratīvai sodīšanai parlamentam parasti jālemj visai regulāri, piemēram, par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu.

12.Saeima administratīvai sodīšanai pagaidām izdevusi deputātu Juri Vectirānu (ZZS), taču Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S) pieļāvis, ka varētu nākties lemt arī par deputāta Raimonda Bergmaņa (ZZS) izdošanu administratīvai sodīšanai.

Vectirāna pārkāpums saistīts ar ceļu satiksmes negadījumu pagājušā gada 8.maijā Jaunjelgavā. Viņa vadītā automašīna "Nissan" iebraukusi krustojumā, nogriežoties tā, ka, izbraucot no brauktuvju krustošanās vietas, transportlīdzeklis atradies pretējā braukšanas virziena pusē, kā dēļ tas sadūries ar automašīnu "Chrysler".

Juridisku apsvērumu dēļ sākotnēji atbildīgā komisija lēma Vectirānu sodīšanai neizdot, bet Saeima vēlāk pieņēma pretēju lēmumu. Arī pats Vectirāns aicināja balsot par viņa izdošanu administratīvai sodīšanai, ko deputāti atbalstīja ar aplausiem.

Bergmanis cieta vieglās automašīnas un 6.tramvaja sadursmē Rīgā, Brīvības un Lizuma ielas krustojumā. Deputāts vadīja vieglo automašīnu. Pēc negadījuma viņam slimnīcā tika sniegta medicīniskā palīdzība.



Foto: LETA

Rindā uz izdošanu kriminālvajāšanai varētu būt arī deputāts Mārtiņš Šics (LRA).

Latvijas Televīzija (LTV) iepriekš vēstīja, ka Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde drīzumā varētu nodot prokuratūrai lietu par Šica rīcību. Viņš, vēl strādājot iepriekšējā darbā - Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā -, publiskoja sabrukušajā lielveikalā "Maxima" bojāgājušo vārdus, tādējādi pārkāpjot personas datu aizsardzības normas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!