Foto: F64
Neskatoties uz kritiku un sodiem, dažu 10.Saeimas deputātu radinieki būs algoti deputātu palīgi un konsultanti arī parlamenta jaunajā sasaukuma, svētdien vēsta LNT raidījums "Top 10".

Katram deputātam ir valsts algots palīgs, kura pienākums ir nodrošināt visus ar deputāta darbību saistītos organizatoriskos, tehniskos un konsultatīvos jautājumus. Ne viens vien deputāts Saeimā par šādiem palīgiem algojis radus, lai gan ir kritizēti un pat sodīti par to. Turklāt parlamentāriešu pārliecība, ka tā drīkst, nav mainījusies arī jaunajā Saeimā.

Lai likums būtu ievērots, bet lai arī sieva nezaudētu darbu Saeimā, risinājums rasts Augusta Brigmaņa (ZZS) kundzei. Viņa palīdz nevis savam vīram, bet citam deputātam no tās pašas partijas. "Kāpēc ne? Es viņu nenodarbinu. Ja kāds cits deputāts to dara, tad tā ir viņa problēma, bet personīgi es - nē. Es vienmēr esmu uzskatījis, ka viņa man ir labākais palīgs. Cik es ilgi dzīvošu, tik es tā uzskatīšu un neviens mani nepiespiedīs domāt savādāk," skaidroja Brigmanis.

Divi sodi nav piespieduši domāti citādi arī 10. Saeimā ievēlēto Visvaldi Lāci (VL!-TB/LNNK). Viņš visu pēdējo četru gadu garumā sava palīga amatā algojis meitu un negrasās atteikties no viņas palīdzības arī šajā Saeimā. Lācis nesekmīgi centies panākt likuma labojumus, lai radu nodarbināšana Saeimā būtu likumīga, jo uzticēšanās dēļ palīga amatam vispiemērotākais var būt kāds no ģimenes.  

Neviens no aptaujātajiem nupat Saeimā ievēlētajiem deputātiem, sola radiniekus nealgot un uzskata, ka tā jārīkojas arī citiem. Par mazāk nosodāmu rīcību jaunievēlētie deputāti uzskata, ja viņu ģimenes locekļiem darbs tiktu sagādāts pie kāda kolēģa frakcijā. "Tas būtu iespējams un es domāju, ja attiecīgā persona ir kvalificēta, tas būtu pareizi, jo nevar jau tāpēc vien, ka tu esi radinieks kādam deputātam vispār vairs nepieļaut pie darbiem," sacīja deputāte Rasma Kārkliņa ("Vienotība").

Deputāta alga ir 986 lati. Būtisku papildu ienākumu daļu veido dažādas piemaksas. Par īri, transportu, telefonu un reprezentācijas izdevumiem. 

No deputātu izteikumiem var spriest, ka nekas netiks mainīts arī līdz šim bieži kritizētajā kārtībā, ka deputātiem maksā par dalību komisiju sēdēs. Tajās top likumprojekti un kritiķi norāda, ka darbs ar likumiem ir deputāta pienākums. Tomēr par katras komisiju sēdes apmeklēšanu tiek maksāts - pastāvošā kārtība esot motivējoša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!