Lielākā daļa jeb 90% no Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārbaudītajiem izglītības iestāžu ēdināšanas blokiem atbilst higiēnas prasībām, savukārt 10% ēdnīcu atzītas par neatbilstošām, par dienesta pārbaužu rezultātiem informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.
Augustā PVD inspektori pārbaudījuši 539 izglītības iestāžu ēdināšanas blokus, kas ir 31% no kopējā dienesta uzraudzībā esošo šāda tipa uzraudzības objektu skaita. Dienesta inspektori izglītības un audzināšanas iestāžu ēdināšanas bloku pārbaudi turpina, jo jāpārbauda vēl 1 194 šādi objekti visā Latvijā.

Ēdināšanas blokos, kas atzīti par neatbilstošiem, lielākoties ir novecojušas tehnoloģiskās iekārtas un nolietojies virtuves aprīkojums. Daudzviet vēl tiek steigts pabeigt remontu. Taču ir arī rajoni, kuros nevienā no šobrīd pārbaudītajiem ēdināšanas blokiem neatbilstības nav atklātas.

Piemēram, Bauskas rajonā pārbaudīti vairāk nekā puse no uzraudzībā esošajiem objektiem un nevienā no tiem nav konstatētas neatbilstības. Turklāt šajā rajonā vairākās skolās ir veikta rekonstrukcija un iegādāts jauns virtuves inventārs.

Savukārt Ludzas rajonā no 44 uzraudzībā esošām skolu ēdnīcām pārbaudītas 40 un tikai vienā ir konstatētas neatbilstības.

Rīgā no pārbaudītām 104 skolu ēdnīcām neatbilstības konstatētas septiņās skolās.

"Lai arī inspektoriem vēl daudz darba darāms, iepriecina fakts, ka pašreizējie pārbaužu rezultāti ir pozitīvi. Izglītības iestāžu ēdnīcas tomēr pieder pie slēgta tipa ēdināšanas uzņēmumiem, un tas, protams, rada lielāku iespējamību, ka varētu notikt dažādas ar pārtiku saistītas nepatīkamas saslimšanas", saka PVD Pārtikas izplatīšanas daļas vadītāja Tatjana Marčenkova, "Tomēr jāatzīst, ka ne vienmēr vaina ir virtuves aprīkojumā, bet gan pašos virtuves darbiniekos, tādēļ svarīgi ir arī tas, ka šie darbinieki apzinās, ka tie uzņemas atbildību par bērniem, kurus ēdina".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!