Vairāk nekā desmitajai daļai Latvijas skolēnu mediķi profilaktisko apskašu laikā atklājuši stājas traucējumus, un visbiežāk stāja ir traucēta Madonas rajona skolēniem.
Latvijā vidēji uz 1000 skolēniem nepareiza stāja ir 125, uzzināja Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju aģentūrā. Savukārt Madonas rajonā nepareiza stāja ir ceturtajai daļai no pārbaudītajiem skolēniem.

Speciālisti skolēnu slikto stāju skaidro gan ar nepietiekamām fiziskām aktivitātēm skolās, gan ar pārāk smagajām skolas somām. Lai uzlabotu bērnu stāju, speciālisti iesaka skolās vairāk organizēt dažādus veselību veicinošus pasākumus un skolēniem nenēsāt pārāk smagas somas.

Valdība oktobra beigās noteica maksimālo skolas somas smagumu un no nākamā gada bērniem, kas jaunāki par deviņiem gadiem, skolas soma nedrīkstēs būt smagāka par 2,5 līdz 3,5 kilogramiem, bērniem līdz divpadsmit gadu vecumam skolas somas svars nedrīkstēs pārsniegt 3,5 līdz četrus kilogramus. Skolēniem vecumā no 12 līdz 14 gadiem somas svars nedrīkstēs būt lielāks par 4,5 kilogramiem, bet jauniešiem no 16 gadu vecuma skolas soma nedrīkstēs būt smagāka par pieciem kilogramiem.

Izglītības un zinātnes ministrijas pētījumā iepriekš atklājās - gandrīz trešdaļai pamatskolas skolēnu skolas somu svars pārsniedz pieļaujamo normu. Mediķi uzskata, ka pieļaujamais somas svars skolēniem ir 10-12% no bērna ķermeņa svara, taču Pedagoģijas un psiholoģijas institūta veiktais pētījums pierāda, ka 3.līdz 5.klašu skolēni nes pat trīs reizes smagāku somu par pieļaujamo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!