Foto: LETA
Aizvadītajā diennaktī kāds deviņus gadus vecs zēns pie metāla staba piedūris vaigu un mēli, gūstot virspusēju vaiga apsaldējumu un mēles traumu, pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša.

Vienlaikus mediķiem nākas novērot tendenci, ka pēc palīdzības vēršas jau iepriekšējās neierasti spēcīgā sala dienās apsaldējušies cilvēki, kuriem sākušās smagas komplikācijas.

Zemgalē kāds 71 gadu vecs sirmgalvis alkohola reibumā atrasts nekurinātā mājā, viņam bijušas apsaldētas pēdas un jau sākusies pirkstu audu nekroze. Savukārt kāds 56 gadus vecs vīrietis lūdzis palīdzību jau ar iepriekš gūtu plaukstas apsaldējumu.

Vidzemē kādam 34 gadus vecam alkohola reibumā esošam vīrietim konstatēta abu roku audu nekroze. Tādu pašu traumu guvis arī 60 gadus vecs rīdzinieks.

Latgalē kāds 19 gadus vecs jaunietis mēģinājis kājām noiet trīs kilometrus garu attālumu nepiemērotos apavos, kā rezultātā guvis pēdu apsaldējumu.

Tāpat virspusējus apsaldējumus Rīgā guvuši 38 un 47 gadus veci vīrieši.

Bukša uzsver, ka savlaicīga nevēršanās pie ārsta apsaldējumu gadījumā var novest pie dziļiem un neatgriezeniskiem bojājumiem, ar ko vēlāk ārstiem ir ļoti grūti cīnīties, un bieži nepieciešamas amputācijas.

Viņa arī uzsver, ka aukstā laikā nekādā gadījumā nav pieļaujama sildīšanās, dzerot alkoholu. Tāpat, ja, atrodoties ārā, cilvēks sajūt drebuļus, ieteicams sameklēt apkurinātas telpas, kurās sasildīties, pirms turpināt ceļu.

Ceturtdien gūtas arī četras ķermeņa atdzišanas jeb hipotermijas, visas konstatētas Rīgā. Savukārt uz slidenajām ielām dažāda rakstura un smaguma traumas Zemgalē un Latgalē guvuši divi cietušie katrā, Kurzemē un Rīgā - pa vienam.

Kopumā aizvadītajā diennaktī mediķi devušies 1035 izsaukumos.

Jau ziņots, ka gandrīz visā Latvijā šonakt sals bijis lielāks par mīnus 25 grādiem, vien piekrastes rajonos sals bijis ap mīnus 20 grādiem.

Piektdien no rīta gaisa temperatūra Madonā pazeminājusies līdz mīnus 32 grādiem. Rēzeknē, Zosēnos un Alūksnē gaisa temperatūra pazeminājusies līdz mīnus 30 grādiem, Gulbenē un Daugavpilī - mīnus 29 grādiem, Zilānos un Priekuļos līdz mīnus 28 grādiem, bet Rīgā gaisa temperatūra bijusi mīnus 24 grādi.

Šonedēļ aukstāka nakts ir gaidāma uz sestdienu, kad gaisa temperatūra austrumu rajonos pazemināsies līdz mīnus 33 grādiem, bet citviet Latvijā gaisa temperatūra tiek prognozēta no mīnus 25 līdz mīnus 30 grādiem, vien jūras piekrastē būs mīnus 22 grādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!