Foto: Publicitātes foto
Lai sekmētu Latvijas valsts simtgadei veltīto monumentālo Latvijas karogu izvietošanu visā Latvijā, idejas autori nodibinājuši biedrību "Latvijas karogs", informēja projekta koordinatore Laura Andžāne.

Domubiedru grupa, kuras sastāvā ir skeletona treneris Dainis Dukurs, operdziedātāja Inese Galante, "Likteņdārza" autors un arhitekts Andris Kronbergs, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta direktors Guntis Zemītis, sportiste Jeļena Prokopčuka, horeogrāfs Agris Daņiļēvičs, Latvijas Nacionālās bibliotēkās radošais direktors Gatis Mūrnieks, olimpiskais vicečempions bobslejā Oskars Melbārdis un Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Rihards Kols (VL-TB/LNNK), godinot Latvijas valsts simtgadi, rosina īstenot unikālu ilgtermiņa projektu "Latvijas karogs".

Tas paredz Latvijas nacionālā simbola - karoga - monumentālu izvietošanu līdz 2018.gadam valstij nozīmīgās un labi pārredzamās vietās Rīgā un reģionu novadu centros.

Lai nodrošinātu veiksmīgu projekta idejas realizācijas virzību, pieņemts lēmums dibināt biedrību. Tikuši iesniegti dokumenti Biedrību un nodibinājumu reģistrā par biedrības dibināšanu.

Ikviens ir aicināts ar savām zināšanām atbalstīt šo projektu, iesaistoties biedrības aktivitātēs.

Kronbergs paudis gatavību projekta īstenošanas nepieciešamībām izstrādāt monumentālo karogu projektu skices. Savukārt Zemītis ir gatavs sniegt savas profesionālās zināšanas, informējot un izglītojot sabiedrību par dažādiem Latvijas karoga vēsturiskajiem un simboliskajiem aspektiem.

Biedrība kā savus prioritāros mērķus izvirzījusi latviešu valodas, kultūras un nacionālās identitātes, kultūrtelpas saglabāšanu un bagātināšanu, kā arī nacionālās pašapziņas un patriotisma vairošanu un pilnveidošanu, stiprinot iedzīvotāju izpratni un lepnumu par Latvijas nacionālajiem simboliem.

Biedrība plāno arī īstenot dažāda veida sabiedriskās aktivitātes, kas vērstas uz valstiskās pašapziņas veidošanos un attīstīšanu, tā stiprinot piederības sajūtu un uzticību Latvijai.

Projekta realizācijā plānots iesaistīt visu Latvijas sabiedrību, aicinot izvēlēties piemērotākās vietas monumentālu karogu izvietošanai. Rīgā karoga izmērs provizoriski varētu būt 20x10 metri, savukārt karoga masts būtu 60 metru augstumā.

Drīzumā sabiedrībai būs pieejama interaktīva balsošanas vietne - aplikācija, kurā ikviens varēs nobalsot par, viņaprāt, piemērotāko vietu monumentāla karoga izvietošanai, kā arī ieteikt savus variantus citām potenciālajām karogu izvietošanas vietām.

Laika gaitā monumentālie Latvijas karogi varētu tikt izvietoti visās lielākajās pilsētās Latvijā. Projekta realizācijai plānots piesaistīt privāto ziedotāju finanšu līdzekļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!