Svētdien, 12.septembrī, plānots Latvijas krievu kopienas apvienotais kongress, kurā paredzēts nodibināt krievu kopienu apvienojošu biedrību.
Kongresa organizētāji, starp kuriem liela daļa ir krievu skolu aizstāvības štāba aktīvisti, pirms kongresa neko sīkāk stāstīt nevēlējās. Viens no bada streiku uzsākušajiem kongresa rīkotājiem Mihails Tjasins paziņoja, ka visa informācija tiks sniegta pēc kongresa. Viņš domā, ka kongresā varētu piedalīties apmēram 400 dalībnieku.

Savukārt kāds cits štāba aktīvists norādīja uz pastāvošajām bažām, ka kongress varētu arī neizdoties, kā iecerēts, un biedrība varētu arī neizveidoties. Neizdošanās iemesls varētu būt viena no galvenajiem kongresa rīkotājiem - Krievijas Valsts domes deputāta Dmitrija Rogozina palīga Aleksandra Kazakova izraidīšana no Latvijas.

Tikmēr štāba mājas lapā internetā šodien parādījās dibināmās biedrības "Latvijas krievu kopienas apvienotais kongress" statūti.

Kā galvenie šīs organizācijas mērķi norādīta cīņa par Latvijas krievu kopienas pilsoniskajām, valodas, izglītības, kultūras, nacionālajām, sociālajām, ekonomiskajām un citām interesēm, krievu kultūras un tradīciju saglabāšana un attīstība, cilvēka tiesību aizsardzība.

Saskaņā ar statūtiem biedrībā varēs iestāties jebkura fiziska un juridiska persona. Izslēgt no biedrības varēs, ja tās loceklis nepildīs vadības vai domes lēmumus, nepildīs savus pienākumus, īstenos pasākumus, kas ir pretrunā ar biedrības statūtiem.

Kā ziņots, iepriekš kongresu biju plānots rīkot sestdien, 11.septembrī. Taču šajā dienā kongresa rīkotājiem tika atteiktas visas telpas, jo tās esot aizņemtas.

Kongress tika pārcelts uz 12.septembri, un par tā norises vietu tika norādīta viesnīca "Reval Hotel Latvia". Taču arī šī viesnīca savas telpas atteica, tāpēc tagad tas notiks "Maskavas namā".

Kā savā mājas lapā atteikumu atreferē štābs, viesnīca telpas atteikusi, jo pasākuma, kas varētu pasliktināt Latvijas un NATO attiecības, rīkošana viesnīcā, kas pieder vienai no NATO dalībvalstīm - Norvēģijai, esot nepieļaujama.

Satraukumu par gaidāmo kongresu jau izteicis īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Nils Muižnieks (LPP). Viņš paziņojumā pauž bažas par krievu kopienas kongresa organizētāju centieniem "šķelt iedzīvotājus pēc etnolingvistiskajām pazīmēm".

Ministrs uzsver, ka Latvijā darbojas vairāk nekā 40 krievu sabiedriskās organizācijas, krievi Latvijā ir ļoti dažādi, tāpēc neizpratni izraisa kongresa organizētāju "pretenzijas monopolizēt" tiesības runāt visu Latvijas krievu iedzīvotāju vārdā.

Muižnieks pauž pārliecību, ka atsevišķi politiķi jau tagad jūsmo par iespēju izmantot šo datu bāzi savai priekšvēlēšanu kampaņai.

Ministrs cer, ka kongresa prasības nevedīs uz konfrontāciju un tas nekļūs par līdzekli vienas politiskās partijas cīņā par varu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!