Laikraksts "Diena" otrdien nosūtījis Ģenerālprokuratūrai materiālus par Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Linarda Muciņa iespējamajiem likuma pārkāpumiem, kas varētu būt saistīti ar viņa advokāta biroja noslēgto līgumu ar "Latvenergo".
Tā apliecināja laikraksta galvenā redaktore Sarmīte Ēlerte. Viņa noraidīja izteiktos pārmetumus par rakstu un paziņojumus, ka tas varētu būt politiskais pasūtījums.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska apstiprināja, ka "Dienas" iesniegtie materiāli prokuratūrā ir saņemti. Pēc iepazīšanās ar tiem ģenerālprokurors Jānis Maizītis pieņems lēmumu par to, kam tieši uzdot pārbaudi šajā lietā.

"Dienas" rīcībā esošie dokumenti liecina, ka Muciņa birojs līgumu ar "Latvenergo" noslēdzis 1998.gada 24.novembrī, kad Muciņš bija gan šī biroja vadītājs, gan Saeimas deputāts. Tādēļ nav patiesi Muciņa apgalvojumi, ka līguma noslēgšanas brīdī viņš advokatūrā vairs nedarbojās, norādīja Ēlerte.

"Diena" uzskata, ka visus izteiktos pārmetumus laikrakstam var vērtēt kā nebūtiskus, ja ņem vērā, ka Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs, kas ir augsts amats Latvijā, iespējams, ir pārkāpis Satversmi un vairākus likumus, sacīja Ēlerte.

Laikraksts ir apņēmības pilns turpināt ziņot par Muciņa lietu un gaidīs arī atbildes no Ģenerālprokuratūras un Muciņa pārstāvētās partijas "Latvijas Ceļš".

"Diena" otrdien vēstīja, ka Muciņa birojs noslēdzis "juridiskās palīdzības" līgumu ar valsts akciju sabiedrību "Latvenergo". Iespējams, deputāts šādi pēc būtības pārkāpis Satversmi un vairākas korupcijas novēršanas likuma normas.

Laikraksta rīcībā esošais kontu izraksts varētu liecināt, ka Muciņa birojam "Latvenergo" no 1999.gada līdz šā gada augustam bija paredzējis 100 000 latu. Advokāti un pretkorupcijas eksperti norādījuši, ka līgumu varētu tulkot ne vien kā juridiskās palīdzības nodrošināšanu, bet arī kā tikai politiķim pieejamas informācijas sniegšanu uzņēmumam.

Parakstot šādu līgumu, Muciņš varētu būt pēc būtības pārkāpis Satversmes 32.pantu, ka Saeimas loceklis nedrīkst pats vai uz cita vārda saņemt valsts pasūtījumu vai koncesijas, atzinis Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš. Tāpat Muciņš pārkāpis pretkorupcijas likumu, kas liedz deputātam ieņemt zvērināta advokāta amatu un arī savās vai citu interesēs izmantot informāciju, kas, pēc likuma, ir publiski nepieejama. Muciņam kā Juridiskās komisijas vadītājam pieejama visplašākā informācija par topošajiem likumprojektiem.

Līgums, kas noslēgts Muciņa birojam ar uzņēmumu, neesot klasiskais juridiskās paldzības līgums, piemēram, tas noteic, ka biroja pienākumos ietilpst arī "Latvenergo" informēšana par svarīgiem likumprojektiem, to grozījumiem un citām aktivitātēm. Par savām aktivitātēm Muciņa birojs mēnesī saņemot 3500 latu.

"Latvenergo" neesot šāda līguma ar citiem politiķiem vai viņu uzņēmumiem, turklāt, kā norāda "Diena", pašam ir spēcīgs juridiskais birojs, kas var analizēt lēmumu atbilstību likumdošanai vai saņemt ziņas par jauniem likumprojektiem, tādēļ nevarot izslēgt, ka līguma priekšmets ir kas cits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!