Latvijas izvirzītā komisāre Ingrīda Ūdre (ZZS) tiks atzīta par piemērotu amatam, taču viņu iztaujājušie eiroparlamentārieši vēlas prasīt Eiropas Komisijas nākamajam prezidentam Žozē Manuelam Barrozu vēl pirms stāšanās amatā izmeklēt Ūdres saistību ar partijas finanšu skandālu un apsolīt - ja Ūdre jebkādā veidā tiks atzīta par vainīgu, viņa atkāpsies, šodien vēsta laikraksts "Diena".
Ingrīda Ūdre Briselē nonāk jautājumu krustugunīs

Prasība izteikta vērtējuma vēstulē, ko pēc topošās nodokļu un muitas komisāres Ūdres iztaujāšanas Eiroparlamentā (EP) abas atbildīgās komisijas nosūtījušas EP prezidentam.

Neoficiāli avoti "Dienu" informējuši, ka vēstulē kā "nopietni apvainojumi" vērtēti divu Latvijas nevalstisko organizāciju vēstulē minētie fakti par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) atklātajiem pārkāpumiem ZZS kasē. Atgādināts, ka iztaujāšanā deputāti par to uzdevuši daudz jautājumu, bet atbildes ne vienmēr bijušas izsmeļošas. Šajā sakarā Barrozu lūgts tos izmeklēt un dot solījumu par Ūdres atkāpšanos. Vēstulē esot arī minēts, ka Ūdrei, kas eksāmenā devusi gan labas, gan nepārliecinošas atbildes, problēma esot pieredzes trūkums. "Lai gan vēstule tika rakstīta kritiskā garā, galīgais atzinums ir pozitīvs," teica viens no avotiem.

Par Ūdri pozitīvās domās ir pirmā un trešā lielākā EP frakcija - Eiropas tautas partija un liberāļi, taču kritiski izturas sociālisti, komunisti un zaļie, kas teorētiski ir viņas politiskās orientācijas līdzinieki, taču Ūdre izrādījusi simpātijas liberāļiem. Skaļāko kritiķu - sociālistu - preses pārstāvis Pīters Reiherts "Dienai" teica, ka grupa joprojām šaubās par viņas piemērotību, taču ne tik nopietni kā par Itālijas izvirzīto tieslietu un imigrācijas komisāru Roko Butiljoni. "Ūdres atbildes par partijas finanšu skandālu bija svārstīgas, tāpēc mēs varētu prasīt Barrozu to novērtēt un prasīt būt pretimnākošākai," teica Reiherts.

Butiljone varētu būt pirmais no Barrozu komisāriem, kura portfeļa nomaiņu EP varētu prasīt, jo viņa novērtējums komitejā, pēc mediju ziņām, ir negatīvs. Tāpat kritizēts Ungārijas izvirzītais enerģētikas komisārs Lāslo Kovāčs, Ūdre, Dānijas nominētā Marianna Fišere-Bēla, nīderlandiete, konkurences komisāre Nēlī Krusa.

Barrozu klusē par to, kādas garantijas viņš EP deputātiem gatavs sniegt, jo viņš par savas komandas vērtējumu izteikšoties pēc 21.oktobra, kad viņu ar eksāmena rezultātiem iepazīstinās EP vadība.

Ar igauņa Sīma Kallasa izjautāšanu pirmdien EP noslēdzās divas nedēļas ilgušais 24 komisāru eksāmens. Komiteju uzrakstītās katra komisāra vērtējuma vēstules trešdien pirmo reizi vērtēs EP un frakciju vadība. Tad arī būs zināms pirmais oficiālais Parlamenta novērtējums. Par visu komisiju, bez iespējām noraidīt atsevišķu komisāru, Parlaments balsos oktobra beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!