. Laikraksts "Diena" ir vērsies administratīvajā rajona tiesā, apstrīdot Rīgas mēra Gundara Bojāra (LSDSP) lēmumu neatklāt domes centrālā aparāta darbinieku vārdus, kuri uz 18.novembri un Ziemassvētkiem saņēmuši prēmijas.

"Bojārs nekaunīgi ignorē pienākumu atskaitīties līdz pēdējam santīmam par to, kā tērējis rīdzinieku naudu. Mēs gribam šo nekaunību ierobežot tiesas ceļā, bet rīdzinieki varēs izvēlēties, vai viņu sodīt 12.marta vēlēšanās," šīsdienas laikrakstā "Diena" uzsver tā galvenā redaktore Sarmīte Ēlerte.

Pirmo reizi Rīgas domi iepazīstināt ar prēmēto darbinieku sarakstu "Diena" lūgusi drīz pēc 18.novembra, taču saņēma atteikumu. Bojārs piekrita izpaust kopējo prēmijās tērēto summu un tās saņēmušo darbinieku amatu nosaukumus. Laikraksts uzsver, ka līdzīga situācija atkārtojās arī pēc Ziemassvētkiem - "Bojārs turpināja slēpt prēmēto uzvārdus".

"Diena atgādina, ka sekoja Valsts datu inspekcijas atzinums, kurā bija norādīts - nesniedzot prēmijas saņēmušo uzvārdus, dome pārkāpj Informācijas atklātības likumu. Tomēr arī pēc šā atzinuma saņemšanas Bojārs prēmēto uzvārdus nav atklājis, atsaucoties uz Ministru kabineta noteikumiem par kārtību, kādā valsts pārvaldes un pašvaldības iestāžu rīcībā esošā informācija nododama atklātībai. Pieteikumā tiesai laikraksts norāda, ka šī tiesību norma paredz iespēju iestādei atteikt sniegt informāciju, ja tā publicēta vai citādi nodota atklātībai.

Aicinājumu atklāt prēmēto uzvārdus Bojāram izteikuši arī premjers Aigars Kalvītis (TP) un reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Māris Kučinskis (TP).

Bojārs līdz šim ir uzsvēris, ka, viņaprāt, informējot par prēmiju saņēmējiem, lietderīgāk ir norādīt viņu amatus, nevis uzvārdus, jo tie daudziem varētu neko neizteikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!