Lai gan drīz būs pagājuši trīs mēneši, kuru laikā Saeima uzdeva valdībai izveidot speciālistu komisiju no Krievijas pieprasāmās okupācijas kompensācijas apjoma aprēķināšanai, premjera Aigara Kalvīša (TP) pārstāvji, aizbildinādamies ar nevēlēšanos saniknot Maskavu, uzskata, ka nav īstais laiks šo jautājumu aktualizēt, informē laikraksts "Diena".

Kā informē laikraksts, šonedēļ PSRS okupācijas kompensāciju jautājumam pievērsušies divi ASV kongresmeņi, bet kaimiņvalsts Lietuva un daļēji arī Igaunija jau pirms laba laika ir aplēsušas, cik liela būtu no Krievijas prasāmā kompensācija.

Kalvīša biroja vadītājs Jurģis Liepnieks "Dienai" sacījis, ka "šis nav īstais brīdis, lai sāktu valdības līmenī apspriest jautājumu par kompensāciju pieprasīšanu", turklāt vēl no vairākām ministrijām esot jāsaņem "apsvērumi". Neesot zināms arī, kad izveidos šo darba grupu.

Iekšlietu ministrija esot izveidojusi grupas sastāva projektu, taču atsakoties turpmāk būt šo jautājumu koordinējošā institūcija. Arī citas iesaistītās puses vilcinoties izrādīt ieinteresētību, ko, pēc laikraksta rīcībā esošās neoficiālās informācijas, netieši apliecinot zema ranga ierēdņu izvirzīšana darbam komisijā.

Liepnieks uzskata, ka tā vietā, lai nāktu klajā ar "valdības līmeņa komisijām", attiecībās ar Krieviju būtu jāaktualizē ekonomiskie un sociālie jautājumi. "Dialogs ar Krieviju ir tādā fāzē, kurā šāda jautājuma izvirzīšana varētu tikt uztverta kā pilnīgi destruktīvs solis," izteicies Kalvīša pārstāvis. Jautāts, vai premjers uzskata, ka kompensācijas Krievijai jāprasa, Liepnieks tiešu atbildi nav sniedzis, norādot, ka tas neesot vienkāršs jautājums: vispirms esot jāpanāk abpusēja vēstures izpratne, un tikai tad varēšot runāt par kompensācijām.

Kā informē laikraksts, to, ka Krievijai būtu ne tikai jāatvainojas Baltijas valstīm par okupāciju, bet arī jākompensē okupācijas nodarītie zaudējumi, - tā šonedēļ uzsvēra ASV Kongresa Pārstāvju palātas locekļi no Republikāņu partijas Džons Šimkus un Tadeušs Makoters. Šimkus bija viens no aktīvākajiem šovasar pieņemtās ASV Kongresa rezolūcijas atbalstītājiem. Tajā Krievija aicināta atvainoties Baltijai par okupāciju.

Savukārt Lietuvā gan labējie, gan kreisie politiķi atbalsta aktīvāku kompensāciju jautājuma risināšanu. Atbilstošs likums Lietuvā tika pieņemts 1999.gadā, saskaņā ar to izveidotā komisija aplēsa, ka par padomju okupācijas nodarītajiem zaudējumiem Krievijai jāizmaksā Lietuvai 20 miljardi dolāru.

Lietuvas Genocīda un pretošanās izpētes centra direktora vietnieks Arvīds Anušausks "Dienai" izteicies, ka, aplēšot zaudējumu apjomus, uzskaitīti visi nacionālie ienākumi, ko Lietuva zaudēja okupācijas rezultātā. "Visi skaitļi ir balstīti uz dokumentiem," stāstījis Anušausks.

Kompensācijas likuma autori, Lietuvas konservatīvie, norāda, ka galvenais Lietuvas uzdevums ir nevis atgūt naudu, bet gan panākt okupācijas fakta atzīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!