Foto: F64

Tas ir mazs palielinājums, taču mēs novērtējam Latvijas iniciatīvu uzlabot apstākļus patvēruma meklētājiem, komentējot valdības plānus paaugstināt dienas naudu patvēruma meklētājiem Latvijā no 2,15 eiro līdz trīs eiro, portālam "Delfi" sacīja ANO Bēgļu aģentūras reģionālās pārstāvniecības Ziemeļeiropā vadītāja Karolīna Lindholma Bilinga.

"Mūsu aprēķini liecina, ka pašreizējais dienas naudas apmērs 2,15 eiro apmērā nav pietiekams, lai ļautu patvēruma meklētājiem sasniegt adekvātu dzīves standarta līmeni," sacīja Bilinga. Viņa gan neprecizēja, vai tad, ja tiks apstiprināts jaunais dienas naudas līmenis trīs eiro apmērā, tas ļaus patvēruma meklētājiem adekvātu dzīves līmeni sasniegt.

Foto: UNHCR

"Ņemot vērā pašreizējo situāciju, mēs tiešām ļoti novērtētu dienas naudas palielinājumu. Mēs neesam tāda pozīcijā, lai pateiktu, cik lielam šim paaugstinājumam vajadzētu būt, bet mēs vēlamies uzsvērt, ka ir ļoti būtiski, lai patvēruma meklētājiem būtu pilnvērtīgs valsts atbalsts, lai viņiem būtu piekļuve cilvēka dzīvei nepieciešamajām pamatvajadzībām - ēdienam, drēbēm, higiēnas precēm, tāpat publiskajam transportam. "

"Tas ir mazs palielinājums, bet ir ļoti svarīgi, ka tāds paaugstinājums vispār tiek pieņemts - tas signalizē, ka Latvijas valdība strādā, lai patvēruma meklētājiem valstī būtu cilvēka cienīgi apstākļi," sacīja Bilinga.

Savukārt, komentējot Nacionālās apvienības (NA) iebildumus pret dienas naudas paaugstināšanu, viņa atgādināja, ka šī palielinājuma mērķis nebūtu bēgļus Latvijā padarīt svarīgākus par vietējiem ļaudīm, kuriem arī nepieciešams valsts atbalsts.

"UNHCR noteikti nesaka, ka patvēruma meklētājus vajadzētu nostādīt labākos apstākļos par vietējiem. Taču ir svarīgi atcerēties, ka, ja cilvēks atceļo uz Latviju, viņam nekas nepieder, viņam šeit nav māju, nav drēbju un mēbeļu, nav darba. Viņi sāk no nulles. Viņiem tik bieži arī nav ģimenes atbalsta, nav radinieku, kas varētu palīdzēt. Viņi ir pilnībā atkarīgi no šiem dažiem eiro dienā. Viņi nav vienlīdzīgi, piemēram, ar bezdarbniekiem Latvijā, patvēruma meklētāju stāvoklis ir sliktāks," sacīja Bilinga.

"Daudzi no viņiem ir piedzīvojuši spīdzināšanu, daudzi ir redzējuši, kā tiek spīdzinātas viņu ģimenes, viņi ir atstājuši visas savas dzīves aiz muguras," rezumēja ANO pārstāvniecības vadītāja.

Ziņots, ka valdība otrdien, 12. jūlijā, lems, vai akceptēt grozījumus noteikumos, kas paredz patvēruma meklētājiem par 85 centiem palielināt naudas līdzekļus, kuri nepieciešami uzturam un dienasnaudas izdevumu segšanai.

Šobrīd patvēruma meklētājam, kurš izmitināts Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā, dienā tiek maksāti naudas līdzekļi 2,15 eiro apmērā uztura, higiēnas un pirmās nepieciešamības preču iegādei paredzēto izdevumu segšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!