Foto: Valsts robežsardze

Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošie dienesti spēj pārbaudīt 90% no tiem, kuri iebrauc Latvijā pa sauszemes robežu, pirmdien LTV raidījumā "Šodienas jautājums" apgalvoja iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

"Mūsu imigrācijas kontroļu kvalitātes apjoms ir virs 90%. Cilvēkiem iesaku aizpildīt "Covidpass" un neviltot šos dokumentus. Redzam, ka tendence viltot palielinās, taču Valsts robežsardzei ir liela kompetence viltotu dokumentu atklāšanā," stāstīja Ģirģens.

Atbildot uz jautājumu par to, kā iespējams pārbaudīt 90% iebraucēju, Ģirģens sacīja, ka tiek veikta imigrācijas kontrole, bet "veidi, lai paliek pie mums".

Jau ziņots, ka Latvijas robežsargi līdz šim konstatējuši 22 personas, kuras uzrādījušas viltotus vai tādus Covid-19 testus, kas neatbilst robežsardzes rīcībā esošajiem paraugiem, informēja Valsts robežsardzē.

10. aprīlī lidostas "Rīga" robežkontroles punktā robežsargi konstatēja vienu no Vācijas ieceļojošu Latvijas pilsoni, kurš robežsargiem uzrādīja viltotu Covid-19 testu.

Personai piemērots 670 eiro naudas sods.

Savukārt uz autoceļa Bauskas novada Brunavas pagastā 10. aprīlī apturēts kāds "Opel Combo" markas spēkrats, kurā atradās pieci Ukrainas pilsoņi. Personas uzrādīja Covid-19 testus, kas neatbilst Valsts robežsardzes rīcībā esošajiem paraugiem. Pret personām sākta administratīvā lietvedība.

Tāpat 6. aprīlī un 8. aprīlī, robežsargi Valkā, apturēja "Peugot Partner" un "Volkswagen Passat" markas automašīnas, kurās attiecīgi konstatēja vienu Igaunijas bezvalstnieku un divus Ukrainas pilsoņus ar viltotiem Covid-19 testiem. Katrai personai piemērots 500 eiro sods.

Kopumā robežsargi konstatējuši jau 22 personas, kuras uzrādīja viltotus vai tādus Covid-19 testus, kas neatbilst Valsts robežsardzes rīcībā esošajiem paraugiem. Par šiem pārkāpumiem līdz šim noformētais sodu apmērs kopumā sasniedzis 9970 eiro.

Jau ziņots, ka robežsargi 2. aprīlī un 5. aprīlī pirmo reizi kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas ārvalstniekiem konstatējuši viltotus Covid-19 testa rezultātus. Arī toreiz pārkāpumā pieķertie bija Ukrainas pilsoņi.

Latvijā ārkārtējā situācija tika ieviesta pagājušā gada 9. novembrī un izbeigta 7. aprīlī, tomēr Covid-19 ierobežojumi joprojām ir saglabājušies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!