Foto: F64

Jau otrdien, 6. jūnijā, mazāk nekā nedēļu pēc konkursa rezultātu paziņošanas, valdība lems par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amata kandidāta Jēkaba Straumes virzīšanu apstiprināšanai Saeimā, liecina Ministru kabinetā iesniegtie dokumenti.

Uz Ministru kabineta sēdi, kurā lems par šo jautājumu, uzaicināts piedalīties arī pats Straume.

Savā CV jeb dzīves gājuma aprakstā Straume norādījis, ka viņam ir Satversmes aizsardzības biroja (SAB) izsniegta pirmās kategorijas speciālā atļauja pieejai sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem, kā arī NATO drošības sertifikāts darbam ar "NATO Secret" līmeņa informāciju.

Rakturojot savas komunikācijas prasmes, Straume norādījis, ka viņš izkopis verbālās un rakstiskās komunikācijas prasmes veicot dienesta pienākumus kā struktūrvienības vadītājs, motivējot un apmācot padotos, kā arī sadarbojoties ar citu iestāžu un struktūrvienību amatpersonām. Savukārt starptautiskās sadarbības ietvaros viņš spēj veiksmīgi komunicēt angliski un krieviski. Savas angļu un krievu valodas zināšanas novērtējis ar augstāko C1 līmeni.

Arī savas organizatora un vadītāja prasmes Straume vērtē kā augstas. "Ilgstoši esmu vadījis 20-50 darbinieku struktūrvienību, kā arī piedalījies dažādu, ar MIDD [Militārās izlūkošanas un drošības dienesta] kompetenci saistītu, starpiestāžu, tai skaitā starptautisku pasākumu organizēšanā," teikts Straumes CV.

Dokuments liecina, ka no 1999. gada līdz 2000. gadam Straume strādājis Valsts policijas Organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas biroja Korupcijas apkarošanas nodaļā par sevišķi svarīgu uzdevumu inspektoru.

Pēc Valsts policijas Straume sācis strādāt MIDD un bijis vecākais virsnieks, bet patlaban viņš ieņem pārvaldes priekšnieka amatu. No 2013. gada līdz 2014. gadam bijis MIDD pārstāvis NATO Pretizlūkošanas dienestā Afganistānā, Mazārešarīfā.

Savukārt no 2008. gada līdz 2011. gadam bijis MIDD pārstāvis NATO Pretizlūkošanas dienestā Beļģijā, Monsā. Vienlaikus šajā laikā bijis arī Latvijas Nacionālā Militārā pārstāvja NATO vietnieks drošības jautājumos. Diplomātiskais rangs Straumem bijis pirmais sekretārs. Dienesta laikā NATO Pretizlūkošanas dienestā no 2009. gada līdz 2010. gadam pildījis dienesta pienākumus Kabulā.

Lēmumprojekta anotācijā norādīts, ka Straume atbilst noteiktajām obligātajām prasībām un ir ieguvis visvairāk punktu pretendentu atlasē un vērtēšanā, kā arī vislabāk atbilst KNAB priekšnieka amata aprakstā izvirzītajām prasībām.

Straumem ir maģistra grāds un jurista kvalifikācija, ir ilggadēja vadības pieredze valsts drošības iestādē, liela pieredze operatīvajā darbā, kā arī pieredze darbā ar korupcijas apkarošanu Valsts policijā, teikts dokumentā.

Jau ziņots, ka speciāli izveidotā komisija, kas bija atbildīga par jaunā KNAB šefa meklējumiem, 31. maijā nolēma KNAB vadītāja amatam virzīt Militārās izlūkošanas un drošības dienesta amatpersonu Jēkabu Straumi.

Ministru kabinetam lemjot Straumi virzīt tālāk apstiprināšanai amatā, gala lēmumu par KNAB vadītāju pieņems Saeima.

KNAB vadītāja amata konkursa komisija 31. maijā bija sapulcējusies uz otrās kārtas pirmo sēdi. Otrajā kārtā notika pārrunas ar diviem pretendentiem, kuri tika izvēlēti kā iespējamie vadītāji no kopumā deviņiem saņemtajiem pieteikumiem. Sēdē komisija uzklausīja abu kandidātu redzējumu par KNAB darbības prioritātēm un attīstības perspektīvām un noskaidroja viņu ieredzi operatīvajā un izmeklēšanas darbā.

Valsts kancelejas vadītājs, kā arī konkursa komisijas vadītājs Jānis Citskovskis pēc sēdes un lēmuma paziņošanas informēja, ka komisijas lēmums bijis vienbalsīgs – visi četri komisijas locekļi balsojuši par Straumes kandidatūru.

Citskovskis skaidroja, ka Straumem ir ne tikai KNAB priekšnieka amatam atbilstoša izglītība, bet arī ļoti labas svešvalodu zināšanas un pieredze. Līdz šim kandidāts strādājis Militārās izlūkošanas un drošības dienestā, savukārt pirms tam – Valsts policijā. Tāpat VK direktors atzina, ka Straumem ir līdera īpašības, kuras spētu mobilizēt darbu KNAB.

Militārās izlūkošanas un drošības dienesta amatpersonām informācija publiskajā telpā nav vispār vai ir ļoti skopa, tomēr Citskovskis pauda pārliecību, ka pēc apstiprināšanas Saeimā Straume iepazīstinās ar sevi sabiedrību.

Pats Straume pēc komisijas lēmuma paziņošanas žurnālistiem pastāstīja, ka kandidē konkursā pēc savas iniciatīvas, kā iemeslus norādot situācija par un ap KNAB raisījusi domas par to, ka tiek katastrofāli grauta ticība valstij.Viens no pirmajiem uzdevumiem, ja Straume kļūs par KNAB šefu, būs sabiedrības uzticēšanās atjaunošana KNAB. Tāpat Straume minēja, ka KNAB nepieciešams aizpildīt "tukšās darbavietas", un pieļāva domu, ka varētu pārvilināt uz biroju savus bijušos kolēģus.

KNAB vadītāja pretendenta atlases komisiju vadīja Citskovsksis. Komisijas sastāvā ir arī ģenerālprokurors, Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors un Drošības policijas priekšnieks. Papildus kā pretendentu vērtēšanas procesa novērotāji piedalījušies KNAB Sabiedriski konsultatīvās padomes deleģētie pārstāvji: Latvijas Juristu biedrības pārstāvis, Latvijas Juristu apvienības pārstāvis un Latvijas Krimināllietu advokātu biedrības pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!