Foto: Shutterstock
Ceturtdien, 18. jūlijā, Latgalē apmaldījušies un patstāvīgi atrast izeju no meža nav spējuši divi sēņotāji. Atbildīgajiem dienestiem, veicot plašus meklēšanas pasākumus, abas personas izdevies atrastas un nodot mediķu aprūpē, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā.

Ceturtdien Valsts policijas Balvu iecirknis saņēmis informāciju no kāda iedzīvotāja, ka Balvu novadā, visdrīzāk, apmaldījusies 1956.gadā dzimusi sieviete, kura pēdējo reizi redzēta iepriekšējā dienā, ieejot mežā, taču tā arī nebija atgriezusies nakšņošanai savā dzīvesvietā. Likumsargi nekavējoties izbraukuši uz notikuma vietu, lai kopā ar citiem dienestiem sāktu nepieciešamos meklēšanas pasākumus.

Policija norāda, ka šādos gadījumos ļoti svarīga ir cieša dienestu sadarbība, lai maksimāli ātri un efektīvi, izmantojot katram pieejamos resursus, izglābtu pazudušo cilvēku. Šoreiz sievietes glābšanai piesaistīts arī Valsts robežsardzes helikopters, Valsts policijas un robežsardzes kinologi ar dienesta suņiem, kā arī būtisku atbalstu sniedza nevienaldzīgi iedzīvotāji.

Plašu meklēšanas pasākumu rezultātā, sieviete atrasta, nogādāta drošībā un pēc tam arī nodota mediķu aprūpē.

Policija izsaka pateicību iedzīvotajam, kurš ar savu traktortehniku palīdzēja meža ceļā iesprūdušajam dienesta transportlīdzeklim, ka arī vīrietim, kurš mežā pamanīja apmaldījušos sievieti un nekavējoties ziņojis likumsargiem par viņas atrašanās vietu.

Līdzīga situācija notikusi arī Ludzas novadā, kur ceturtdien mežā apmaldījies 1948. gadā dzimis sēņotājs. Arī šoreiz policisti sadarbībā ar Valsts robežsardzes kinologiem iesaistījušies plašos meklēšanas pasākumos, operatīvi noskaidrojot vīrieša atrašanās vietu. Vīrietis veiksmīgi atrasts un nodots mediķiem, veselības stāvokļa pārbaudei.

Lai atpūta nepārvērstos nepatīkamā pieredzē, Valsts policija aicina parūpēties ne tikai par nazi un groziņu, kur salikt mežā iegūtos labumus, bet arī parūpēties par drošību, pabrīdinot līdzcilvēkus par savu prombūtni, atrašanās vietu un atgriešanās laiku.

Nedrīkst aizmirst paņemt līdzi pilnībā uzlādētu telefonu saziņai, kā arī lejupielādēt Valsts policijas aplikāciju "Mana drošība", lai nepieciešamības gadījumā varētu nosūtīt savas koordinātas operatīvajiem dienestiem. Aplikāciju "Mana drošība" savā viedtālrunī iespējams lejupielādēt "Google Play" un "Apple Store" veikalos.

Situācijās, kad vecāka gadagājuma cilvēki, kuriem nav mobilā telefona, un personas, kurām ir nopietnas veselības problēmas, nolemj mežā doties vienas pašas, kādam no līdzcilvēkiem būtu jādodas līdzi.

Policija arī norāda, ka cerībā atrast vairāk meža labumu, nevajadzētu doties dziļi mežā, bet gan sēņot vai ogot sev zināmās vietās vai netālu no meža celiņiem.

Ja nu tomēr mežā gadījies apmaldīties, nevajadzētu krist panikā, bet mēģināt ieklausīties, vai apkārt ir dzirdama autotransporta skaņa, censties atrast meža celiņus vai klajāku vietu, kur nav lapotnes un kuru var vieglāk pamanīt no augstuma. Ja ir iespējams, izveidot no zariem vai citiem mežā atrodamiem materiāliem vārdu "SOS" vai kādu citu apzīmējumu, tādējādi ziņojot par savu atrašanās vietu situācijās, kad tiek iesaistīts helikopters.

Valsts policija informē, ka gadījumā, ja esat apmaldījies, un gaidāt palīdzību, esiet uzmanīgi, un sekojiet līdzi skaņas un gaismas signāliem, jo cilvēku meklēšanai tostarp plaši tiek pielietota policijas transportlīdzekļa skaņas un gaismas signālu taktika, ar kuru apmaldījusies persona tiek orientēta uz konkrētu izejas punktu, kurš pēc situācijas ir vistuvākais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!