Foto: Publicitātes attēls
Ar sabiedrisko apspriešanu jūnija vidū tika pieteikta Latvijas Romas katoļu baznīcas iecere Jaunmārupē, Ievu ielā 8, būvēt kultūras un sociālā garīguma centru "Kairos". Šī iecere uzjundījusi plašu kaislību gammu – iedzīvotāji sociālajos tīklos un citās saziņas platformās tiek aicināti balsot "pret" šāda centra būvniecību, jo tikšot celts "narkomānu un pedofilu rehabilitācijas centrs", kas liekot bažīties par drošību, izcirsti daudzi koki un tirgoti "maģiski pakalpojumi". Savukārt ieceres atbalstītāji un virzītāji šīs bažas pilnībā noraida, paužot aizdomas, ka tiekot radītas viltus ziņas, maldināta sabiedrība, kā arī mēģināts kurināt reliģisko naidu, – starpkonfesionālajā centrā būšot ne tikai baznīca, bet tikšot rīkoti arī kultūras pasākumi un sniegts iedzīvotājiem nepieciešamais atbalsts.

Latviešu viensētas princips un vieta retrītiem

No informatīvā materiāla, kurā izklāstīta idejas iecere un sniegtas vizualizācijas, kā arī tā, kas pieejams pašvaldības mājaslapā, izriet, ka Jaunmārupē paredzēts būvēt Latvijā pirmo starpkonfesionālo kultūras, sociālo un garīguma centru, kas būs arī pirmā dažādām konfesijām piederīgo pulcēšanās, lūgšanu un sadraudzības vieta Mārupes novadā.

Centru iecerēts veidot pēc latviešu lauku viensētas principa – tās būs vairākas atsevišķas ēkas, kas būs savstarpēji funkcionāli un garīgi saistītas. "Stilizētajā viensētas modelī vēlamies atrast šo sastapšanās punktu starp latvisko un vienlaikus garīgo", ko ietver latviešu viensētas kā "svētas vietas" apzīmējums, norāda idejas autori. Centra arhitekti ir Uģis Zābers un Evija Vizule. Plānotās centra būvniecības izmaksas tiek lēstas ap 1,5 miljoniem eiro. Tos iecerēts iegūt no baznīcas ārvalstu fondiem, kā arī vietējiem uzņēmējiem un atbalstītājiem.

Pēc portāla "Delfi" rīcībā esošās informācijas, atsevišķās bērnudārznieku un skolēnu vecāku grupās "WhatsApp" lietotnē tiek izplatīta vismaz viena veida aptaujas lapa sabiedrības viedokļa paušanai "pret" centra būvniecību. Tāpat aktīvi aicinājumi izteikt savu viedokli un balsot "pret" centra būvniecību vides saglabāšanas dēļ izskan arī mārupiešu interešu grupās "Facebook".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!