Nacionālā mēroga digitālais vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts, ar kuru iedzīvotāji varēs apliecināt vakcinācijas faktu, sāks darboties "tuvāko stundu laikā", intervijā Latvijas Radio stāstīja Nacionālā veselība dienesta (NVD) vadītājs Āris Kasparāns.

Tuvāko stundu laikā darbību sāks tīmekļvietne "covid19sertifikats.lv", kur šo sertifikātu varēs iegūt.

Kasparāns stāstīja, ka šajā lapā, autorizējoties ar ierastajiem rīkiem, varēs uzģenerēt savu sertifikātu ar QR kodu, kuru pēc tam varēs pārbaudīt pakalpojumu sniedzēji. Pēc QR koda ģenerēšanas būs divas iespējas - saglabāt to PDF faila veidā ar plašāku informāciju, kuru pēc tam varēs izdrukāt, vai arī tikai kā QR koda bildi.

Sertifikātu varēs uzģenerēt arī tad, ja nebūs pagājušas vajadzīgās dienas pēc Covid-19 pošu saņemšanas, taču šādā gadījumā tas nebūs derīgs, tāpēc cilvēkiem pašiem jāseko līdzi, vai ir pagājušas nepieciešamās dienas imunitātes iegūšanai, atzīmēja ierēdnis.

Pašlaik iespēja tikt pie sertifikāta būs tikai digitāli, taču tiekot domāts arī par to, kā cilvēkiem, kas nelieto internetu un digitālās ierīces, tos izdrukāt citos veidos, piemēram, valsts vienotajos klientu apkalpošanas centros, pie ģimenes ārstiem u.tml.

Kā skaidro NVD, jaunajā platformā varēs pieslēgties ar drošas piekļuves līdzekļiem, caur "Latvija.lv", un tajā iedzīvotāji varēs iegūt digitālu, drošu un pārbaudāmu sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas faktu. Turpmāk to iedzīvotāji varēs izmantot, uzrādot tīmekļvietnē ģenerēto sertifikātu, tostarp viedtālrunī vai izdrukas formātā.

Visos šajos gadījumos, pārbaudot vakcinācijas faktu, tiks skenēts ģenerētais kods, kas saturēs drošu un pārbaudāmu simbolu virkni.

Dati par vakcināciju tiks saņemti no e-veselības platformas, kur vakcinētāji ievada attiecīgo informāciju. Kā skaidro NVD, tehnisku problēmu gadījumā, ja persona ir vakcinējusies, bet platformā šī persona uzrādās kā nevakcinēta, būtu jāsazinās ar attiecīgo vakcinācijas iestādi, savukārt gadījumā, ja vietnē uzrādās pats vakcinācijas fakts, bet ir problēmas ar sertifikātu vai tā ģenerēšanu, būtu jāsazinās ar NVD.

Šis sertifikāts būs nepieciešams arī Pasaules hokeja čempionāta spēļu vērošanai klātienē. Iedzīvotājus, kuri plāno apmeklēt spēles, NVD aicina savlaicīgi pieprasīt šo sertifikātu, tiklīdz tas būs iespējams. Dodoties uz spēlēm, iedzīvotājiem nāksies uzrādīt gan biļeti, gan personu apliecinošu dokumentu, gan vakcinācijas sertifikātu. Vienlaikus NVD iesaka iedzīvotājiem sertifikātu sagādāt drukātā formātā.

Tāpat iedzīvotājiem būtu jāņem vērā, ka valdības pieņemtie grozījumi Epidemioloģiskās drošības pasākumos Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai paredz, ka hokeja čempionāta spēles varēs skatīties personas, kuru sertifikāts apliecina, ka persona ir vakcinēta pret Covid-19 infekciju un ir pagājušas 14 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas, vai arī no 22 līdz 90 dienām pēc "AstraZeneca" vakcīnas pirmās devas saņemšanas un uzreiz pēc "AstraZeneca" vakcīnas otrās devas saņemšanas.

Par to, vai pēc vakcinācijas pagājis Ministru kabineta noteikumos noteiktais laika periods, iedzīvotājiem būšot jāpārliecinās pašiem.

Vienlaikus līdz jūnija vidum plānots ieviest lietotni, ar kuras palīdzību vakcinācijas sertifikātam varēs pieķļūt caur viedtālruni.

Jau ziņots, ka no šodienas, pakalpojuma sniedzēji, kuri ir vakcinēti pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā pārslimojuši Covid-19, drīkst individuāli sniegt visa veida skaistumkopšanas pakalpojumus, sporta inventāra nomas un fotopakalpojumus, kā arī citus saimnieciskos pakalpojumus klātienē, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu.

Tas nozīmē, ka telpā atrodas tikai pakalpojuma sniedzējs un viens klients. Šajā gadījumā klientiem nav jābūt vakcinētiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!