Valsts izmaksātā dīkstāves pabalsta laikā nedrīkstēs būt citu ienākumu, trešdien, 1. aprīlī, attālinātajā preses konferencē sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Pabalsta saņēmējiem būs jāiesniedz pašdeklarācija, ka ienākumi netiks gūti un VID to kontrolēs. "Tas attiecas arī uz tiem pabalsta pieprasītājiem, ar kuriem martā vēl kādi klienti veic atlikušos norēķinus. Pabalsta prasītājiem pašiem racionāli jāizvērtē, kas viņiem būs izdevīgāk - saņemt līdz 700 eiro lielu pabalstu, vai turpināt sadarbību ar atlikušajiem klientiem. Ir dzirdēts par atsevišķiem gadījumiem, kad tiek plānota kādu shēmu veidošana, lai saņemtu pabalstu, taču tas neies cauri," sacīja VID ģenerāldirektore.

Pašlaik aktuāls ir jautājums par kultūras nozares darbiniekiem, kuriem ir dīkstāve, taču viņi turpina saņemt autoratlīdzību maksājumus, taču Kultūras ministrs Nauris Puntulis sola risināt šo jautājumu un atrast kritērijus, kuros gadījumos ņemt vērā autoratlīdzību maksājumus un kuros nē.

"Es pieļauju, ja kāds autoratlīdzībā saņems solīdu summu, ir tikai loģiski, ka šī persona nevar pretendēt uz dīkstāves pabalstu. Taču pieļauju, ka ir personas, kas autoratlīdzībā var saņemt septiņus eiro, un arī viņiem būs liegts pretendēt uz pabalstu," sacīja ministrs, piebilstot, ka pēc pašreizējiem kritērijiem jebkurš, kurš ir veicis saimniecisko darbību, nevar pretendēt uz dīkstāves pabalstu.

Puntulis. uzsvēra, ka KM un VID uzdevums būs mēģināt rast risinājumu šādām situācijām.

"Lai saņemtu šo atbalstu, pašnodarbinātajām personām un mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem, arī īpašniekiem, ir jāiesniedz iesniegums elektroniskajā deklarēšanās sistēmā. To varēs izdarīt pēc tam, kad šie noteikumi būs stājušies spēkā, tas ir 2. aprīlī.

Ja pabalsts jau ir ticis atteikts, tad, visticamāk, sistēma ir atradusi neatbilstību kādam no kritērijiem. Šobrīd visbiežāk tas ir – ja cilvēkam ir citi nodarbinātības veidi vai ir nodokļu parāds. Ja tāds ir, tad jābūt ar VID saskaņotam parāda nomaksas grafikam. Tāpēc, katrai personai, kura aizpildīs anketu, ir jāizvērtē, vai tiešām neizpildās kāds no noteikumiem, lai nebūtu jāpiedzīvo vilšanās," attālinātajā preses konferencē sacīja Valsts ieņēmumu dienests ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

"Pēc mūsu aplēsēm šis pabalsts varētu skart 12 000 pašnodarbināto personu un 13 000 mikrouzņēmuma nodokļu maksātājus, Atšķirībā no pašnodarbinātajiem, mikrouzņēmuma nodokļu maksātājiem šis pabalsts būs nedaudz atšķirīgs. Tas būs 50% no mēneša vidējiem ienākumiem par iepriekšējiem diviem ceturkšņiem, bet ne vairāk kā 700 eiro," pastāstīja Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Jana Muižniece.

Preses konferencē piedalījās Kultūras ministrs Nauris Puntulis, Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone, Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Jana Muižniece un Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets otrdien, 31. martā, atbalstīja Kultūras ministrijas priekšlikumu izmaksāt dīkstāves pabalstu pašnodarbinātajiem, autoratlīdzību saņēmējiem un mikrouzņēmumu darbiniekiem.

Pēc Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) teiktā, pašnodarbinātajiem un autoratlīdzību saņēmējiem dīkstāves pabalsts būs 75% apmērā no līdz šim saņemtiem ienākumiem. Savukārt mikrouzņēmumos strādājošie varēs saņemt dīkstāves pabalstu 50% apmērā no līdz šim saņemtajiem ienākumiem.

Arī šai darba ņēmēju kategorijai dīkstāves pabalsts nepārsniegs 700 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!