Foto: LETA
Pašreizējais Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) darbs vērtējams kā neapmierinošs un nepilnīgs, problēmu saskatot valsts izpildvarā, kurā nav atbildīgas institūcijas par mediju politiku, sacīja viens no pieciem padomei izvirzītajiem kandidātiem, augstskolas "Turība" Komunikācijas zinātņu katedras vadītājs Ainārs Dimants.

"NEPLP darbu vērtēju kā pamatā neapmierinošu un nepilnīgu, bet problēma ir arī tā, ka valsts izpildvarā nav atbildīgās institūcijas par mediju politiku - valsts politiku mediju nozarē un ne tikai elektronisko mediju jomā vien. Šajā kontekstā jāuzteic, ka padome pati nāca ar jaunā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma projektu," norāda Dimants.

Neapmierinoša esot arī līdzšinējā padomes kapacitāte salīdzinājumā ar likumā noteiktajiem tās pienākumiem.

Izklāstot savas prioritātes un mērķus darbā NEPLP, Dimants paskaidroja, ka būtiskākais esot vienlaikus un nekavējoties - apvienota sabiedriskā medija izveidošana un stiprināšana, pakāpeniska abonentmaksu ieviešana, slēptās retranslācijas novēršana, komercraidorganizāciju regulatora un uzrauga funkciju nodošana citai institūcijai.

Komentējot to, kā šī brīža nodarbošanās varētu noderēt darbā NEPLP, kandidāts uzsvēra, ka iepriekšējā darba pieredze ļāvusi uzkrāt pieredzi par tādiem jautājumiem kā mediju kvalitātes un mediju menedžmenta pētījumu rezultāti, par žurnālistikas kvalitātes kritērijiem, sabiedrisko raidorganizāciju finansēšanu, uzraudzību un pārvaldību mediju konverģences apstākļos, mediju politiku, it īpaši nelielu valstu elektronisko mediju politiku, dzīvojot blakus lielām kaimiņvalstīm un kultūrām.

Dimants komentēja arī šā brīža aktuālo pārņemšanas darījumu starp "Modern Times Group" un telekompāniju LNT, norādot, ka "jāapsver, jāierosina un jāievieš papildu nosacījumi Latvijas likumos attiecībā uz mediju koncentrāciju".

Kā ziņots, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 26.janvārī nobalsoja par pieciem NEPLP locekļu kandidātiem, kurus virzīt uz balsojumu Saeimā.

Deputāti balsojumam Saeimā izvirzīja filmu un raidījumu studijas "Mistrus Media" vadītāju Gintu Grūbi, "Turības" Komunikācijas zinātņu katedras vadītāju Dimantu, "Latvijas Vēstneša" portāla nozares redaktori Aiju Duļevsku-Cālīti, SIA "Vesta LK" mārketinga un sabiedrisko attiecību projektu vadītāju Daini Mjartānu un Anša Epnera filmu studijas "AVE" producentu, operatoru un režisoru Ivaru Zviedri.

Saeima par izvirzītajiem kandidātiem balsos 2.februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!