Foto: LETA

Kanāla TV5 slēgšana vēlreiz pierāda to, ka sabiedriskajai televīzijai jāattīsta savs kanāls krievu valodā, un paļauties uz komerctelevīziju ilgtspēju šajā jautājumā nevar, komentējot "MTG TV Latvia" lēmumu no 31. marta pārtraukt kanāla TV5 darbību, sacīja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) bijušais priekšsēdētājs Ainārs Dimants.

"Šeit apstiprinās tas, kas tika prognozēts, ka nevar balstīties uz komerctelevīziju ilgtspēju šajā jautājumā," sacīja Dimants.

Pēc viņa domām, Latvijā ir vajadzīgs oriģinālais, lokālais saturs krievu valodā. "Labi zinām, ka krieviski runājošie galvenokārt visu informāciju uzzina no televīzijas programmām. Lietojot Latvijas saturu, viņi dzīvotu Latvijas informācijas telpā, nevis Krievijas informācijas telpā," turpināja Dimants.

Viņš norādīja, ka nav citu alternatīvu, vismaz ilgtermiņā, kā panākt šo cilvēku atrašanos Latvijas informācijas telpā, kā veidojot televīzijas programmu saturu krievu valodā.

"TV5 līdz šim to daļēji darīja, un vienīgā alternatīva ir sabiedriskās televīzijas attiecīgais saturs un programmas, kas atbilstu šo skatītāju vajadzībām," pauda Dimants.

Kā ziņots, finansiālu apsvērumu dēļ "MTG TV Latvia" pieņēmusi lēmumu 31. martā pārtraukt kanāla TV5 darbību.

Kā vēsta uzņēmumā, TV5 līdz šim bija viens no nedaudzajiem televīzijas kanāliem Latvijā, kas veidoja informatīvo saturu krievu valodā, taču krievu valodā raidošo kanālu tirgus ir ļoti piesātināts un Latvijā ražota satura izmaksas ir augstas, tāpēc, konkurējot ar retranslēto televīzijas saturu un nesaņemot nekādu atbalstu nacionālā satura veidošanai krievu valodā, TV5 jau ilgāku laiku strādā ar ievērojamiem zaudējumiem.

"Lai mazinātu AS "Latvijas Neatkarīgā televīzija" zaudējumus, šis lēmums bija jāpieņem," sacīja "MTG TV Latvia" vadītāja Baiba Zūzena.

AS "Latvijas Neatkarīgā televīzija", kam pieder kanāli LNT, TV5 un "Kanāls 2", strādā ar zaudējumiem kopš 2009. gada.

2013. gadā uzņēmums apgrozīja 8,167 miljonus eiro, bet strādāja ar 2,745 miljonu eiro zaudējumiem. 2014. gadā uzņēmums apgrozīja 8,478 miljonus eiro, bet sasniedza 1,701 miljonu eiro lielus zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!