Foto: Shutterstock

Disciplinārtiesa 15. februārī atstājusi negrozītu Tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmumu ierosināt atcelt no amata Zemgales rajona tiesas tiesnesi Ivetu Silicku, kura tika pieķerta braucam alkohola reibumā.

Augstākā tiesa informē, ka tiesneses un viņas pārstāvja sūdzības noraidītas. Disciplinārtiesas lēmums nav pārsūdzams un stājas spēkā tā paziņošanas brīdī.

Pilns lēmums būs pieejams 8. martā un tiks publicēts arī Augstākās tiesas mājaslapā.

Jautājumu par Tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmumu lems Saeima, kurai tiks nosūtīti disciplinārlietas materiāli, norāda AT.

Disciplinārlietu pret tiesnesi ierosināja Zemgales rajona tiesas priekšsēdētāja par administratīvo pārkāpumu, par ko atbildība ir paredzēta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.15 panta 4. daļā. LAPK šajā panta daļā paredz atbildību par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles.

Disciplinārtiesa Augstākajā tiesā tiek sasaukta, lai izvērtētu pārsūdzēto Tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmumu un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas negatīvo atzinumu tiesnešu profesionālās darbības novērtēšanā tiesiskumu, kā arī izskatītu pārsūdzētos ģenerālprokurora lēmumus par disciplinārsodu piemērošanu.

Jau vēstīts, ka Silicka 10. novembrī tika pieķerta braucam 2,9 promiļu reibumā. Tiesnese iepriekš "TV3" raidījumam "Bez tabu" atzina savu vainu likumpārkāpumā.

Administratīvo pārkāpumu sākotnēji konstatēja Stopiņu novada pašvaldības policijas amatpersona. Pēc transportlīdzekļa apturēšanas un vadītājas dokumentu pārbaudes uz notikuma vietu tika izsaukta Valsts policijas ekipāža, lai veiktu likumā noteiktos pasākumus un, balstoties uz pašvaldības policijas dienesta ziņojumā sniegto informāciju un medicīniskās pārbaudes rezultātiem, noformētu administratīvā pārkāpumu protokolu.

Administratīvo pārkāpumu kodekss ierindas iedzīvotājam par automašīnas vadīšanu, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles, paredz administratīvo arestu no 10 līdz 15 diennaktīm, naudas sodu no 1200 līdz 1400 eiro un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu uz četriem gadiem.

Savukārt Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namā skaidroja, ka administratīvā pārkāpuma lieta sākotnēji tika saņemta tiesā, taču tiesa to atgrieza Valsts policijai, jo netika ievērota likumā noteiktā kārtība par amatpersonu saukšanu pie atbildības par administratīvā pārkāpuma izdarīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!