Foto: LETA

Tiesnešu Disciplinārtiesa noraidīja Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesneša Ziedoņa Strazda sūdzību par Tiesnešu disciplinārkolēģijas 26.oktobra lēmumu rosināt Saeimai lemt jautājumu par viņa atbrīvošanu no amata.

Kā informēja Augstākās tiesas (AT) Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece, vakardien, 6.decembrī, izvērtējot tiesneša iesniegto sūdzību, Disciplinārtiesa nolēma atstāt negrozītu Tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmumu, ar kuru ierosināts atcelt no amata Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi, bet tiesneša sūdzība tika noraidīta.

Disciplinārlieta bija ierosināta par darba pienākumu nepildīšanu.

Tiesnešu disciplinārkolēģija 26.oktobrī nolēma rosināt Saeimai atcelt no amata tiesnesi Strazdu, ko tiesnesis nolēma pārsūdzēt. Lietas izskatīšana tika nozīmēta uz 6.decembri, toreiz informēja Strazda advokāts Pāvels Rebenoks.

Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētājs Pēteris Dzalbe pēc sēdes skaidroja, ka Strazds ar nepietiekamu rūpību pildīja savus tiesas priekšsēdētāja amata pienākumus, prettiesiski izmantojot un sadalot tiesai piešķirtos resursus un tiesā nodarbinot fiktīvus darbiniekus.

Kā iepriekš sacīja Rebenoks, 26.oktobra lēmums pieņemts, nepilnīgi izvērtējot lietas faktiskos un juridiskos apstākļus, kā arī pārkāpjot procesuālās tiesību normas. Advokāts uzskatīja, ka disciplinārlietas ierosināšanai bija tiesiskā pamata trūkums, kā arī bija kļūdaina disciplināratbildības subjekta izvēle, tāpat tika pārkāptas procesuālās tiesības, izskatot lietu tiesneša darbnespējas laikā un liedzot iespēju iepazīties ar lietas materiāliem un sniegt par tiem paskaidrojumus.

"Pēc būtības šāda disciplinārlietas ierosināšana paralēli sāktajam kriminālprocesam nav citādi vērtējama kā politisku motīvu vadīta izpildvaras tieša iejaukšanās kriminālprocesa norisē, padarot to par bezjēdzīgu un neobjektīvu," uzsvēra Rebenoks. "Turklāt rodas pamatots jautājums, ko šādā situācijā darīt personai, kura jau ir priekšlaicīgi sodīta par pārkāpumu disciplināratbildības ietvaros, ja viņai inkriminētais kriminālprocesa ietvaros negūs savu apstiprinājumu, respektīvi, ja tiesa šo personu kriminālapsūdzībās attaisnos," secināja advokāts.

7.augustā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāji tiesnesi Strazdu aizturēja aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar iespējamu fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu.

Šajā kriminālprocesā par aizdomās turēto tika atzīta arī Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide. Pret viņu disciplinārlieta netika rosināta.

Abiem tiesnešiem tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, un viņi abi neilgi pēc liecību sniegšanas KNAB saslima. Tikmēr KNAB šajā lietā turpina izmeklēšanu.

Ministrs disciplināro lietu pret tiesnesi Strazdu ierosināja 21.augustā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!