Foto: stock.xchng
Disciplinārtiesa atstājusi spēkā lēmumu, ar kuru par tīšu likuma pārkāpumu nolemts rosināt atcelt no amata Daugavpils tiesnesi Ernestu Jokstu, portāls "Delfi" uzzināja Augstākajā tiesā (AT).

Kā ziņots, Tiesnešu disciplinārkolēģija par tīšu likuma pārkāpumu lietas izskatīšanā piemēroja Jokstam bargāko no disciplinārsodiem un nolēma rosināt Saeimu atcelt viņu tiesneša amata. Joksts par šo lēmumu iesniedza sūdzību Disciplinārtiesā.

Ceturtdien Disciplinārtiesa atstāja negrozītu Tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmumu, ar kuru ierosināts atcelt Jokstu no amata. Disciplinārtiesas lēmums ir galīgs un nav pārsūdzams.

Disciplinārlieta pret Jokstu bija ierosināta par tīšu likuma pārkāpumu tiesas lietas izskatīšanā. Proti, tiesnesis 2011.gada 10.novembrī iztiesājis kādu krimināllietu un par pilna sprieduma pieejamības datumu noteicis 24.novembri, taču bez attaisnojoša iemesla neievērojis to un nepaziņojis, ka pilns spriedums šajā datumā nebūs pieejams. Turklāt, neraugoties uz procesa dalībnieku vairākkārtējiem lūgumiem, pilnais nolēmums viņiem nav izsniegts joprojām.

Disciplinārkolēģija iepriekš atzina, ka tiesnesis Joksts, nesagatavojot pilnu spriedumu tiesas noteiktajā termiņā, nepaziņojot kriminālprocesa dalībniekiem par attaisnojošiem iemesliem, kuru dēļ pilns tiesas nolēmums nav uzrakstīts, un pēc lietas iztiesāšanas un nolēmuma pieņemšanas līdz šī nolēmuma nodošanai izpildei vai nosūtīšanai nākamās instances tiesai nenodrošinot tiesas nolēmuma pieejamību visām likumā paredzētajām personām, ir pārkāpis vairākus Kriminālprocesa likuma pantus.

Ņemot vērā to, ka par līdzīgiem pārkāpumiem tiesnesis jau divreiz bijis saukts pie disciplināratbildības, Tiesnešu disciplinārkolēģija, pamatojoties uz Tiesnešu disciplinārās atbildības likumu nolēma rosināt Saeimai tiesnesi atcelt no amata.

Šo lēmumu varēja pārsūdzēt un Joksts to arī izdarīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!