Foto: LETA

Saistībā ar vēlēšanu tuvošanos sarunās par reformām izglītības sistēmā šobrīd ir daudz saasinātu emociju, trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kamēr iespējas vienoties ar pašvaldībām par finansēju izglītības kvalitātes nodrošināšanai nav izsmeltas, nav pamata domāt, ka valstij būtu jāveic kādi radikālāki soļi un jāpārņem vidusskolas klašu finansēšana, sacīja premjers. Pēc viņa domām vienošanās ar pašvaldībām noteikti ir iespējama.

"Ļoti ceru uz diskusijām ar pašvaldībām. Domāju, ka tās ir ieinteresētas izglītības līmeņa kvalitātes celšanā, tāpēc es nenorakstītu šobrīd iespējas, ka pašvaldības pašas atradīs veidus, kā rast finansējumu, lai nodrošinātu izglītības kvalitāti," teica premjers.

Tikmēr Vējonis, vērtējot pētījumu par optimālu skolu tīkla attīstības modeli Latvijā, uzskata, ka pētījums apstiprina to, ko līdz šim bija konstatējusi Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD), proti, ka pastāv izglītības kvalitātes atšķirība starp laukiem un pilsētām.

Atšķirības izglītības iestāžu kvalitātē Rīgas mikrorajonos esošajās skolās un skolās pilsētas centrā var salīdzināt ar atšķirībām kādas pastāv starp pilsētām un laukiem, jo arī lielas pašvaldības ietvaros var pastāvēt atšķirības, piebilda prezidents.

"Manuprāt, reforma ir nepieciešama, bet jābūt skaidram pēc kādiem kritērijiem tiek vērtētas skolas," uzsvēra Vējonis, piebilstot, ka nepieciešams nodrošināt augstu mācību kvalitāti, neatkarīgi no tā, kur cilvēks dzīvo un cik turīgs viņš ir. "Apstākļiem skolēniem jābūt vienādiem, lai bērni būtu konkurētspējīgi gan izglītībā, gan darba tirgū," sacīja prezidents.

Kā ziņots, Latvijā ir virkne vidusskolu, kuru pastāvēšana kvalitātes ziņā nav pieļaujama, uzskata izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V). "Līdz šim uzskatīts, ka skolā ir maz skolēnu, jo tuvākajā apkaimē dzīvo maz bērnu. Ja analizējam iedzīvotāju kustības, tad redzam, ka skolas izvēli ne tuvu nenosaka skolas tuvums, bet gan izglītības kvalitāte," otrdien skaidroja ministrs. "Redzam, ka ir daudz vidusskolu, kas kvalitatīvā ziņā nekādi nav pieļaujamas mūsdienu sabiedrībā," viņš secināja.

Šadurskis arī uzsvēra, ka vidusskolu tīkls ir ļoti tāls no optimālā, turklāt tendence ir redzama ne tikai laukos, bet arī pilsētās.

Tikmēr Kučinskis trešdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja, ka, pašvaldībām nespējot tikt galā ar vidusskolas klašu finansēšanu, tādējādi nodrošinot kvalitatīvu izglītību, šo uzdevumu nākotnē varētu pārņemt valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!