Foto: stock.xchng

Trešdien notiks diskusija par ierosinājumiem prioritāšu formulēšanai konkurētspējas jomā Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē 2015. gada pirmajā pusē.

Diskusijā izvērtēs ar kādiem instrumentiem iespējams visefektīvāk stiprināt ES vienoto tirgu, kā mazināt ES iekšējo migrācijas plūsmu radīto negatīvo ietekmi uz emigrantu izcelsmes valstu konkurētspēju un ilgtspēju, neierobežojot indivīdu tiesības brīvi pārvietoties.

Tāpat diskutēs par to, kāda tirdzniecības politika īstenojama attiecībās ar NVS valstīm Austrumu partnerības jomā, kā nodrošināt ES fiskālo stabilitāti un fiskālās stabilitātes kritēriju izpildi, kā ekonomiski mazas valstis var līdzvērtīgi sadarboties ar spēcīgākajām.

Viens no nozīmīgākajiem problēmu blokiem saistīts ar nepieciešamību strādāt pie inovāciju sistēmas attīstības. Tādējādi tiktu radītas plašākas iespējas piedāvāt konkurētspējīgus pakalpojumus un produktus ar augstu pievienoto vērtību. Šobrīd ES inovāciju jomā atpaliek no ASV un Japānas. Arī Brazīlija, Indija un Ķīna strauji kāpina ieguldījumu apmērus pētniecībā un attīstībā. Šķēršļus ES attīstībai inovāciju jomā rada galvenokārt finansējuma nepieejamība, augstas patentēšanas izmaksas, izglītības sistēmu nepilnības, kā arī laikam neatbilstošs tiesiskais regulējums.

ES atbilde šiem izaicinājumiem ir ietverta stratēģijas Eiropa 2020 pamatiniciatīvā "Inovāciju Savienība", kuras ietvaros paredzēts nostiprināt pētniecības un inovāciju lomu ES gan uzņēmējdarbības, gan publiskās pārvaldes jomā, palielinot finansējuma apjomu, kā arī attīstot pētniecības, augstākās izglītības un uzņēmējdarbības sasaisti.
Diskusija norisināsies Ārlietu ministrijā.

Diskusiju cikla rīkošanā Latvijas Politologu biedrība sadarbojas ar Ārlietu ministriju, Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē sekretariātu un konsultāciju uzņēmumu "Ernst&Young Baltic".

Diskusija tiek rīkota Valsts kancelejas administrētā Eiropas Savienības Sociālā fonda projekta "Atbalsts Prezidentūras darba programmas izstrādei" ietvaros. Projekts 100% apmērā tiek finansēts no ESF līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!