Foto: AP/Scanpix/LETA

Divās svētku brīvdienās Latvijā pret Covid-19 vakcinēti kopā aptuveni 5500 cilvēki, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie dati.

Šīs nedēļas pirmajās trīs dienās vidēji dienā tikuši potēti apmēram 11 000 cilvēku, kas ir mazāk nekā pēdējā mēneša laikā.

Latvijas Republikas proklamēšanas dienā vakcinēti 992 cilvēki, bet 19. novembrī – 4440 cilvēki, kas ir par aptuveni 1000 vairāk, nekā pēdējā laikā ticis sapotēts svētdienās, bet būtiski mazāk nekā sestdienās.

Abās brīvdienās kopā pirmo vakcīnas devu saņēmuši 1216 cilvēki, bet otro – 2797, savukārt ar "Johnson&Johnson" vakcīnu, kam nepieciešama tikai viena deva, sapotēti 572 cilvēki. Imunizācijas valsts padome gan arī pēc potēšanās ar "Johnson&Johnson" vakcīnu iesaka saņemt otru poti no "Pfizer" vai "Moderna".

Vēl 847 cilvēki brīvdienās saņēmuši Covid-19 potes papildu devu imunitātes nostiprināšanai jeb tā saukto trešo poti.

Visi minētie dati gan vēl var mainīties, jo daudzas vakcinācijas iestādes datus par vakcinētajiem sistēmās ievada ar vairāku dienu nobīdi.

Līdz šim kopumā vakcinācijas pret Covid-19 procesu noslēguši 1 135 962 cilvēki jeb 60,35% visu Latvijas iedzīvotāju jeb gandrīz 70% iedzīvotāju, kas vecāki par 12 gadiem. Jaunākiem bērniem vakcīna pagaidām nav pieejama.

Savukārt ar "trešo devu" līdz šim Latvijā vakcinēti 42 643 cilvēki jeb 2,27% iedzīvotāju. Atbilstoši medicīnas speciālistu ieteikumiem "trešo vakcīnas devu" sākotnēji sāka potēt cilvēkiem ar ļoti novājinātu imunitāti, vecāka gada gājuma cilvēkiem un medicīnas darbiniekiem, kas strādā ciešā kontaktā ar Covid-19 pacientiem, bet pēdējie valdības lēmumi dod iespēju potēties arī plašākam cilvēku lokam.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 – "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" jeb "Janssen", taču "AstraZeneca" vakcīnu zemā pieprasījuma dēļ Latvijā faktiski vairs nelieto. 2020. gada decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās 2021. gada marta izskaņā. Latvijā vakcīnas pret Covid-19 iedzīvotājiem ir pieejamas no 12 gadu vecuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!