Foto: LETA
Divās nedēļās no 1. līdz 14.novembrim par likumprojekta "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" ierosināšanu Latvijā parakstījušies 39 258 vēlētāji, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) otrdien apkopotā informācija.

Ziņas par parakstu vākšanā piedalījušos vēlētāju skaitu CVK apkopo reizi nedēļā. Informācija par saņemto parakstu skaitu pašvaldībās ir pieejama CVK mājaslapā.

Parakstu vākšana likumprojekta "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" ierosināšanai ilgs līdz 30.novembrim, un parakstu vākšanai nodotais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajā nosacījumu par krievu valodu kā otru valsts valodu.
Parakstu vākšanas vietu adreses un darba laikus vēlētāji var noskaidrot pašvaldībās, pa CVK uzziņu tālruni 67049999 un CVK interneta vietnē www.cvk.lv.

CVK informē: ja vēlētāji atbalsta Satversmes grozījumu iesniegšanu parlamentā, bet veselības stāvokļa dēļ nevar nokļūt parakstu vākšanas vietā, vēlētājiem ir iespēja pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā. Iesniegums parakstu vākšanas organizēšanai atrašanās vietā jāiesniedz vēlākais līdz 29.novembra pulksten 12.00 pašvaldības vēlēšanu komisijai vai kādā no pašvaldības parakstu vākšanas vietām tās darba laikā. Parakstu vākšana vēlētāju atrašanās vietā tiks organizēta pēdējā parakstu vākšanas dienā, 30.novembrī.

Parakstu vākšanas mērķis ir noskaidrot, cik vēlētāju atbalsta Satversmes grozījumu projekta iesniegšanu parlamentā. Līdz ar to atšķirībā no tautas nobalsošanas parakstu vākšanā iespējams parakstīties tikai par atbalstu grozījumiem, nevis nobalsot pret, norāda CVK.

Vēlētājiem, kuri piedalījušies parakstu vākšanas pirmajā kārtā un par Satversmes grozījumu projektu parakstījušies pie notāriem vai bāriņtiesā, atkārtoti parakstu vākšanā nav jāpiedalās. Šie paraksti tiks pieskaitīti kopējam Satversmes grozījumu atbalstītāju skaitam. Pavisam parakstu vākšanas pirmajā kārtā piedalījušies 12 533 vēlētāji. Savukārt parakstu vākšanas pirmajā nedēļā bija parakstījies 11 581 vēlētājs.

Likumprojekts "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" tiks iesniegts Saeimā, ja parakstu vākšanā to atbalstīs ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 154 379 vēlētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!